Coface estimează creşterea insolvenţelor în România cu 20% în 2019-2020

Date:

Coface Romania a prezentat, aşa cum face cu consecvenţă, evoluţia insolvenţelor din România în ultimul an şi vulnerabilităţile antreprenoriatului românesc în contextul modificărilor fiscale şi al provocărilor externe şi a conturat previziuni asupra mediului economic şi de afaceri pentru acest an şi pentru anul următor.

Din informaţiile şi explicaţiile oferite de Eugen Anicescu, Contry Manager, Coface România şi Iancu Guda, Services Director, Coface România (foto), reţinem că anul trecut insolvenţele din România s-au menţinut cam la acelaşi nivel ca în 2017, adică aproape 8200, nivel minim pentru ultimul deceniu. A scăzut numărul companiilor cu venituri medii şi mari în insolvenţă.

Sectorul economic cel mai afectat anul trecut se relevă a fi construcţiile, cu 1321 de insolvenţe. În 2017, cele mai multe insolvenţe fuseseră în comerţ cu amănuntul, sector plasat acum pe locul al doilea ca număr de insolvenţe (1293). Ponderea acestor două sectoare în totalul insolvenţelor din 2018 este de 16%. Practic, în aceeaşi măsură s-au înregistrat insolvenţe în comeţ cu ridicata şi distribuţie. Pe jumătate ca pondere faţă de acestea (8%) au fost insolvenţele în hoteluri şi restaurante, alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor, transporturi.

Pentru următorii doi ani, perspective estimată este de creştere a insolvenţelor la noi cu cel puţin 20%, „în contextual creşterii riscurilor pe plan extern şi a dezechilibrelor macroeconomice pe plan intern”.

Coface atrage atenţia asupra factorilor care anunţă o vulnerabilitate în creştere a companiilor româneşti, în condiţiile unei previzibile recesiuni: „investiţiile modeste pe termen lung, decapitalizarea companiilor, pierderea independenţei financiare pe termen scurt, creşterea riscului sistemic din cauza extinderii termenului de încasare a creanţelor, supradimensionarea stocurilor, presiuni asupra profitabilităţii companiilor, creşterea salariilor peste productivitate, polarizarea veniturilor şi banilor la marile companii, depopularea României, subdezvoltarea reţelei naţionale de transport rutier”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Oana Popescu, nou partener al companiei Crosspoint Real Estate

Compania de consultanță imobiliară Crosspoint Real Estate anunță numirea...

Evenimente și servicii premium dedicate comunității de afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB)...

Hidroelectrica și Masdar semnează pentru extinderea scopului acordului de colaborare 

O delegație a Hidroelectrica, condusă de Karoly Borbely, președinte...

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)