Consumul de energie a depășit pragul de 9.000 de MW luni dimineață

Date:

Consumul național de energie electrică a depăsit luni dimineața plafonul de 9.000 de MW, față de 8.000 – 8.500 de MW, cât a fost până acum de la începutul iernii, iar importul de energie echivalează cu 10% din cererea internă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic național în timp real, prezentate pe site-ul Transelectrica. Astfel, la ora 10:50, consumul de energie era de 9.069 MW, în continuă creștere pe parcursul dimineții. Producția națională de energie era, la ora menționată, de 8.202 MW, iar importurile se ridicau la 866 MW, conform Agerpres.

Prețul energiei pe platforma spot a bursei OPCOM cu livrare luni, 15 ianuarie 2018, este la niveluri normale, cu un vârf de 274 lei pe MWh, față de recordurile de preț de peste 600 de lei pe MWh, care se înregistrau anul trecut in aceeași perioadă. Potrivit programului energetic pentru iarna 2017 – 2018, elaborat de Ministerul Energiei încă din luna august a anului trecut, „pentru vârfurile de sarcina previzionate pentru iarna 2017-2018, Dispecerul Energetic Național a realizat balanța producție – consum în care a fost luat în considerare un scenariu plecând de la urmatoarele ipoteze: înregistrarea unei perioade de 7-10 zile geroase, cu temperaturi de minus 15 – 20 grade C); structura producției la vârful de seara fără aportul centralelor eoliene și fotovoltaice (limitări naturale sau dictate de protecții tehnologice), cu reduceri de putere, până la opriri, ale centralelor pe gaze naturale (presiuni mici în rețeaua de transport gaze naturale); la vârful de consum, valoarea medie maxima orara considerată este de 9.750 MW (identic cu cea înregistrată în ianuarie 2017. Valoarea maxima instantanee a fost de 9.991 MW)”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...