Consumul urcă cu 5% în primele două luni și rămâne principalul motor de creștere al PIB în 2017

Date:

Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul, principalul indicator al evoluției consumului, a crescut față de luna precedentă cu 2,8%, după ce în ianuarie scăzuse cu 25% față de decembrie 2016, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Factorii care impulsionează consumul populației sunt creșterile semnificative ale salariilor, precum și a numărului de angajați, din sectorul bugetar, renunțarea la taxa specială de 0,07 euro pe litru de carburanți, dobânzile mici pentru creditele bancare și scăderea la 19% a TVA.

Toți factorii enumerați conduc la concluzia că, la fel ca anul trecut, consumul va continua să impulsioneze creșterea economică și în acest an, deși dinamica anuală s-a mai temperat. În februarie a.c., comparativ cu februarie 2016, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut cu 4,8% în serie brută, după un avans de 6,4% în ianuarie.

Luna februarie reprezintă totuși cel mai redus ritm de creștere de la reducerea TVA la alimente, de la 24% la 9% (mai 2015). Dar chiar și în aceste condiții, România ocupă locul patru în UE după dinamica comerțului cu amănuntul, conform datelor anunțate de Oficiul european de Statistică (Eurostat).

Datele publicate de INS arată că produsele nealimentare au luat locul produselor alimentare în topul creşterii. Dacă în primele două luni din an vânzările de alimente au crescut cu 1%, vânzările de produse nealimentare au avansat cu 6,5%.

O creştere semnificativă se înregistrează în primele două luni din an la vânzările de carburanţi susţinută de eliminarea accizei speciale de 7 eurocenţi pe litrul de carburat: majorare de 12,4%. În termeni anuali, creşterea din februarie faţă de februarie 2016 este de 9,4%, mai redusă decât cea din prima lună a anului 2017 față de ianuarie 2016, când a fost de 15%.

Tot datele INS arătau că salariul mediu net pe economie a crescut în ianuarie cu 18,4% față de ianuarie 2016, consemnându-se cea mai înaltă creștere anuală din ultimii opt ani. Salariile au crescut în ianuarie, în medie la nivel național, cu 24% în sectorul public şi cu 17% în sectorul privat.

Potrivit estimărilor oficiale ale guvernului, consumul final al populaţei ar urma să se majoreze anul acesta cu 7,2%, ceea ce ar contribui cu 4,7% la creșterea economică de 5,2% luată în calcul la stabilirea bugetului din acest an.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...