COVID-19 A AVUT UN IMPACT PUTERNIC ASUPRA FEMEILOR DIN DOMENIUL ANTREPRENORIATULUI

Date:

Potrivit unui studiu, 87% din femeile antreprenor au declarat că au simțit efecte negative puternice în urma crizei COVID-19. Printre motivele unui astfel de decalaj se numără diferențele considerabile de gen în ceea ce privește confruntarea cu probleme digitale și responsabilitățile îngrijirii copiilor. Raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurs (MIWE) 2020 propune argumente pentru aplicarea unei soluții la nivel internațional care să ofere femeilor antreprenor oportunități de valorificare la nivel maxim. Raportul a ajuns la a patra ediție și aduce în lumină contribuțiile femeilor antreprenor din întreaga lume și oferă o listă de factori care influențează succesul sau insuccesul. De asemenea, este realizat și un clasament global în care este subliniat avansul femeilor în bussines înainte de apariția virusului COVID-19.

Au fost analizate 58 de economii. Datele pe care le utilizează sunt furnizate de companii internaționale de top precum OCDE și Organizația Internațională a Muncii. Dacă ne rezumăm la România, 27,3% dintre business-urile existente sunt deținute de femei. Procentul plasează România pe locul 20 în clasamentul țărilor cu cel mai ridicat procent al afacerilor deținute de femei, potrivit MIWE 2020.

Majoritatea țărilor și teritoriilor (34 dintr-un total de 58 incluse în raport) au scoruri sănătoase MIWE, cu indici intre 60-70, cum ar fi Noua Zeelandă, Suedia, Thailanda, Indonezia, Franța și Mexic, în timp ce 13 țări și teritorii au scoruri mai mici de 50-60, precum Japonia, Emiratele Arabe Unite, Italia și România, aflată în acest an pe poziția 40.

În aceste zone, condițiile antreprenoriale sunt mai puțin favorabile, cu decalaje de gen mai acute în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, incluziunea financiară și oportunitățile academice.

La nivel global, tot conform MIWE, pozițiile fruntașe sunt ocupate de Noua Zeelandă, Suedia, Thailanda, Indonezia, Franța și Mexic. 13 țări au acumulat scoruri mai mici de 50-60. Este cazul Japoniei, Emiratelor Arabe Unite, Italia și România (pe locul 40 anul acesta).

Cauzele scorurilor mici sunt datorate diferențelor mari dintre genuri cu privire la ocuparea forței de muncă, cât și oportunități academice sau de finanțări. Israelul ocupă prima poziție în raportul MIWE 2020 și reprezintă un exemplu pozitiv pe care celelalte țări îl pot urma.

Țara se află pentru prima dată pe primul loc (în 2019 a ocupat locul 42) și a asigurat condiții favorabile activării în mediul economic pentru femei. De asemenea, numărul de femei antreprenor a fost dublat în decurs de doi an și implicit oportunitățile pentru firmele mici și mijlocii au crescut.

Și Elveția a dat dovadă de evoluție și ajuns pe locul 3 în 2020 (în 2019 a fost pe locul 2019) și a acordat sprijin considerabil IMM-urilor (cu 37% mai mult față de 2019). Au contribuit, de asemenea, și la conturarea unei percepții pozitive cu privire la domeniul antreprenoriatului (cu 42% comparativ cu 2019).

Totodată, MIWE prezintă și o analiză care surpinde principalele consecințe ale COVID-19 asupra femeilor în plan profesional și aduc în prim-plan și politici de sprijin. În ciuda faptului că sunt influențate de economia fiecărei țări, totuși, cele mai eficiente măsuri sunt: reducerea presiunii de pe IMM-uri, prin subvenții salariale, scheme pe termen lung, scutiri fiscale și indemnizații pentru creșterea copiilor.

În ciuda efectelor negative, viitorul femeilor este privit cu ochi buni de MIWE. Raportul arată că actuala pandemie ar putea ajuta la progresul femeilor în afaceri și eliminarea prejudecăților de gen prin expunerea unor argumente precum:

  • Circumstanțele nefavorabile dintr-o astfel de perioadă nu au împiedicat, totuși, afirmarea femeilor care și-au dorit o implicare puternică în business. Femei-lider, precum prim-ministrul Jacinda Ardern din Noua Zeelandă, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, au contribuit la unele dintre cele mai de succes eforturi în limitarea efectelor virusului. Totodată, au reușit să inspire încredere, calm și ordine.
  • 42% dintre femei au inițiat acțiuni de digitalizare a modelului de business și 34% au identificat noi oportunități de la declanșarea pandemiei
  • COVID-19 va determina o nouă realitate. În ciuda impedimentelor de ordin financiar sau de gen, femeile s-au ambiționat să ocupe din ce în ce mai multe locuri în business. Spre exemplu, guvernul britanic a deschis conturi bancare pentru 1,2 milioane de persoane în doar 2 zile pe perioada de apogeu a pandemiei, în timp ce 11 milioane de lucrători necalificați din Brazilia au solicitat deschiderea de conturi de economii pentru a putea primi fonduri de urgență guvernamentale.

Femeile lider dau dovadă, astfel, de competențe extraordinare prin oferirea unor idei progresiste într-o situație de criză. Odată cu promovarea unor astfel de inițiative, suma de 172 de trilioane de dolari pierdută la nivel global din cauza diferențelor de venit obținute de-a lungul vieții va fi redusă. Totodată, femeile lider își pot valorifica potențialul prin accesarea de fonduri nerambursabile. Măsura 3 de ajutoare de stat și programul Electric-Up oferă granturi pentru firme din diverse domenii. Aplicația InAfaceri.ro oferă posibilitatea accesării unui serviciu de consultanță pentru ambele programe. Astfel, niciun detaliu nu va fi omis.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...