Danemarca reduce numărul de locuri pentru studenți internaționali

Date:

 

Danemarca reduce cu 25% numărul locurilor pentru studenți internaționali la programe universitare cu predare în limba engleză. “În consecință, unu din patru viitori studenți care și-au planificat să meargă la studii în Danemarca va  trebui să se orienteze către alte programe de studii unde încă mai sunt locuri disponibile sau către universități din alte țări”, semnalează  IntegralEdu, cel mai important consultant educaţional din România pentru studii în afara ţării.

Ana Maria Papp, manager al departamentului pentru universităţi în străinătate, observă că alternativele vizate de obicei pentru Danemarca sunt Olanda sau Marea Britanie. Birourile IntegralEdu din țară organizează sesiuni speciale de consiliere pentru cei care au aplicat la studii în Danemarca (Foto Universitatea Aarhus).

Un program de licență sau masterat în Olanda costă aproximativ 2000 euro. „În Danemarca, într-adevăr, studiile sunt gratuite, fiind integral subvenționate de stat, însă acolo costurile de trai sunt mai mari față de Olanda. Într-un oraș danez mai mic un student va cheltui lunar, cu tot cu plata pentru chirie, în jur de 1000 de euro, în Copenhaga suma putând ajunge și la 1500 de euro. În Olanda în schimb, aceste costuri se situează între 500 și 1000 de euro pe lună, iar o parte din această sumă poate fi acoperită prin surse de finanțare sub formă de împrumuturi. În Olanda există 4 surse de finanțare a costurilor care, în total, nu trebuie să depășească suma de 1 003 de euro. Banii împrumutați se rambursează la doi ani de la terminarea studiilor, pe o perioadă de 35 de ani, numai dacă studentul depășește un prag minim al veniturilor. Pentru anul 2016 pragul a fost de 13 989 de euro/an, iar pentru 2017, de 14 215 de euro/an. 77% dintre studenți au solicitat și beneficiază de aceste finanțări”, precizează Ana Maria Papp.

În Marea Britanie, chiar în contextul Brexit, aprecierea este că ”situația studenților români care își încep studiile universitare în anul academic 2017-2018” nu va fi afectată, încât “contractul de împrumut acordat de către Guvernul Britanic va rămâne valabil pe întreaga perioadă a studiilor”. Peste 90% dintre studenții români aflaţi în Marea Britanie beneficiază de scheme de finanțare prin care primesc burse și împrumuturi de până la 9250 de lire sterline pentru programele de licență și de 10.000 de lire sterline pentru programele de master.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...