De la începutul anului, 20 de agresiuni asupra personalului Romsilva

Date:

Federația Sindicatelor Silva insistă asupra situației grave reprezentate de violențele manifestate constant asupra salariaților în domeniu, trăgând un nou semnal de alarmă, determinat de un caz de ultimă oră petrecut în județul Dâmbovița: 

Așa nu se mai poate!

În urmă cu doar câteva luni, Federația Sindicatelor Silva trăgea un semnal de alarmă, avertizând că pe fondul creșterii presiunii asupra pădurii se constată în anul 2021 o intensificare alarmantă a cazurilor de agresiune asupra personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn și de braconieri.

De la începutul acestui an au fost sesizate peste 20 de cazuri de agresare a personalului silvic numai la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, de la violență fizică care a necesitat îngrijiri medicale, până la amenințări cu moartea, incendierea mașinilor personale și hărțuirea membrilor familiilor, inclusiv a copiilor. Aceste cazuri au fost înregistrate în județele Argeș, Bacău, Brașov, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Suceava și Vâlcea, fiind sesizate unitățile de poliție și parchetele competente teritorial, pentru desfășurarea cercetărilor penale și pedepsirea agresorilor. 

De cele mai multe ori însă, aceste anchete durează luni și chiar ani întregi, la care se adaugă durata proceselor în instanțele de judecată – minim unul sau doi ani până la o eventuală condamnare definitivă a infractorilor, fapt ce creează o stare de nesiguranță și de revoltă în rândul silvicultorilor.

Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în localitatea Bilciurești din județul Dâmbovița, când un pădurar și familia lui a fost atacat în propria curte de un grup de infractori certați cu legea silvică, este extrem de grav și dovedește încă odată faptul că hoții de lemn nu mai au nicio limită, acționând organizat și devenind extrem de periculoși. 

Acest nou caz vine să completeze un tablou sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, apărând pădurea, 6 pădurari au fost omorâți de hoții de lemn, iar peste 700 de silvicultori au fost atacați de infractori, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative etc.).

Federația Sindicatelor Silva a atras atenția în nenumărate rânduri că personalul silvic de teren se confruntă cu o presiune tot mai ridicată asupra pădurii și face față cu dificultate acestei presiuni, în principal din cauza lipsei dotărilor necesare prevăzute de legislația specifică, absolut necesare personalului silvic în cadrul acțiunilor în teren pentru asigurarea pazei și a integrității fondului forestier (armament de serviciu, mijoace de comunicare, de intervenție și de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecție, precum și mijloace de transport adecvate).

În prezent, situația este una cel puțin alarmantă, aproximativ jumătate dintre silvicultori – pădurari și șefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român, care au ca obligație de serviciu paza pădurilor și asigurarea integrității fondului forestier, nu sunt dotați cu armament de serviciu așa cum prevede legea (Codul silvic și Statutul personalului silvic), desfășurându-și activitatea în cele mai multe cazuri doar sub protecția divină. Lipsirea de armament a personalului silvic a fost posibilă printr-o decizie aberantă a Guvernului, care prin Hotărârea nr. 11/2018, a interzis utilizarea mai multor categorii de armament între care și cel cu care era dotat o bună parte a personalului silvic din România.

În afara lipsei de armament și de dotări, la această situație îngrijorătoare a agresiunilor asupra personalului silvic s-a ajuns și din cauza dimensionării insuficiente a personalului silvic cu atribuții de pază, precum și a dimensionării cantoanelor și districtelor silvice fără a se ține seama de complexitatea și specificul activității de pază a pădurilor la nivel local și regional, dar și din cauza retrocedărilor haotice, care au condus la o fragmentare excesivă a pădurilor.

Pe această cale, Federația Sindicatelor Silva solicită oficial, din nou, sprijinul și intervenția Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea și pedepsirea autorilor acestor agresiuni. 

Totodată, solicităm public intervenția d-lui Tanczos Barna, Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor pentru urgentarea dotării personalului silvic cu responsabilități în ce privește paza pădurilor cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloacele de apărare și de intervenție, cu mijloace de comunicație și mijloace de deplasare așa cum sunt prevăzute de lege, astfel încât riscul determinat de producerea în viitor a unor astfel de evenimente nedorite, să se reducă cât mai mult posibil. 

Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, Federația Silva a promovat, cu sprijinul d-lui Tanczos Barna, în calitate de senator, un proiect de lege pentru modificarea și completării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257 alin. 4, alături de polițiști și jandarmi, în cazul cărora faptele de amenințare, lovire sau alte violențe, vătămare corporală, etc. comise asupra acestora se sancționează cu pedepse mai aspre.

Federația Sindicatelor Silva va susține în continuare, prin toate mijloacele legale, respectarea prevederilor Statutului personalului silvic, modificat și completat prin Legea nr. 234/2019, dimensionarea cantoanelor, districtelor și ocoalelor silvice în funcție de activitățile specifice și realitățile din teren, precum și dotarea personalului silvic conform legislației în vigoare, inclusiv prin organizarea, dacă va fi cazul, a unor acțiuni de protest.

Foto: Silva 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...