Distribuirea şi redistribuirea locurilor în universităţi

Date:

În ultima vreme, nu atât distribuirea locurilor pentru admitere în universităţi provoacă dispute şi suscită interesul public, cât redistribuirea unor locuri devenite libere pe parcursul ciclurilor de studii. Problema este de natură economică şi administrativă. Necesitatea distribuirii locurilor finanţate de la buget în funcţie de priorităţile economiei naţionale este incontestabilă. Discutabile sunt eficienţa folosirii locurilor şi posibilităţile în acest sens din punct de vedere legal.

Ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa, apreciază că marile universităţi nu folosesc locurile finanţate de la buget („fără taxă”, cum sunt cunoscute în sens larg) care se eliberează pe parcursul studiilor din motive precum exmatriculare, abandon etc., adică nu le pun la dispoziţia studenţilor de pe locuri „cu taxă”, ci preferă să se lipsească de sumele alocate şi să încaseze taxe, deşi taxele sunt mai mici decât alocările pe care le-ar primi de la stat. Potrivit datelor ministeriale, astfel de locuri sunt în număr de peste 900 la Universitatea din Bucureşti (foto), 550 la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, 400 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, 75 la Universitatea de Vest din Timişoara. Ministrul educaţiei naţionale reclamă „lipsa unor proceduri interne în universităţi, încât să se ocupe imediat un loc al cărui ocupant dispare”. Mai mult, ministrul ia în considerare discutarea unei soluţii pentru „o redistribuire în sistem” a locurilor care se eliberează.

Rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru, semnalează că prezentarea în acest fel a situaţiei constituie o manaipulare, explicând mecanismul ocupării locurilor bugetate şi modul în care legea permite utilizarea fondurilor: „Legea ne cere ca la 1 octombrie să înmatriculăm studenţii. Dacă în timpul anului universitar renunţă la studii sau sunt exmatriculaţi, noi trebuie să anunţăm. Este obligaţie legală să anunţăm de două ori pe an astfel de cazuri. Există o platformă care colectează date cu privire la învăţământul superior şi acolo trebuie să arătăm câte locuri sunt eliberate prin retragerea studenţilor şi care sunt banii pe care trebuie să îi trimitem înapoi ministerului. Nu avem dreptul legal ca în timpul anului universitar să redistribuim locurile”. Rectorul Universităţii bucureştene a accentuat că finanţarea se face pe student, în funcţie de programul de studii şi, în mod corespunzător, finanţarea dispare odată cu studentul.

Conducerea Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca precizează că instituţia ”nu a avut în niciun an locuri bugetate rămase neocupate în urma sesiunilor de admitere”. Universitatea clujeană subliniază că pe parcurs, locuri eliberate se ocupă în limitele aceluiaşi program de studii, numai prin trecere de la forma „cu taxă” la cea „fără taxă”; legea nu permite trecerea de la forma cu frecvenţă redusă la forma de studii la zi subvenţionate de la buget.

Rectorului Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), prof. univ. dr. Remus Pricopie, declară că anunţul ministrului educaţiei naţionale potrivit căruia după admiterea din septembrie se vor face redistribuiri de locuri reprezintă un argument „neserios, pentru simplul motiv că un candidat dorește să știe pe ce locuri candidează înainte de examenul de admitere și nu după”. Aprecierea rectorului SNSPA este că discuţiile actuale au apărut din cauză că ministrul educaţiei naţionale „nu are experiență în gestionarea politicilor publice și nu înțelege rolul său în asigurarea echilibrului sistemului național de educație. Din păcate, această lipsă de experiență este dublată de o încăpățânare care nu are ce căuta aici atunci când vorbim de interesul public. Să recunoști că ai greșit nu este o rușine”, ci „o dovadă a responsabilității publice și maturității politice”. Rectorul SNSPA anunţă că se va „adresa colegilor rectori din Consorțiul Universitaria cu rugămintea de a acționa împreună pentru a soluționa această situație”, accentuând că, în lipsa unui răspuns din partea Ministerului Educaţiei Naţionale sau a guvernului, este necesară alăturarea demersului Universității din Bucureşti de a ataca în instanță decizia privind repartizarea locurilor.

Ministerul Educației Naționale revine cu precizări: „În baza autonomiei universitare, realocarea locurilor bugetate este legală între programele de studii ale unei facultăți sau între facultăți, indiferent de momentul la care locurile bugetate se disponibilizează. Decizia redistribuirii locurilor finanțate de stat se poate lua prin modificarea hotărârii inițiale de repartizare a locurilor bugetate în cadrul Senatului Universității, în baza unei metodologii/proceduri/decizii interne, așa cum reiese din prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011, art. 205, alin.(9), potrivit căruia «statutul de student cu taxă se modifică în condițiile stabilite de senatul universitar»”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...