Două listări noi la bursă confirmă continuarea boom-ului companiilor de tehnologie. Ce se va întâmpla însă când se redeschid birourile?

Date:

Companiile Monday.com si TaskUs s-au listat la bursă săptămâna trecută, fiind cele mai recente firme de software care s-au afirmat de la începutul anului 2020, pe măsură ce pandemia a accelerat schimbările tehnologice. Gigantul de origine română UiPath, specializat în automatizarea proceselor din companii și furnizorul de servicii cloud Snowflake au înregistrat un succes similar pe piețele financiare, ajungând la evaluări de miliarde de dolari.

Monday.com Ltd., un producător israelian de software pentru organizarea proceselor de lucru, a obținut 574 de milioane de dolari în cadrul ofertei sale publice inițiale de pe bursa Nasdaq. Acțiunile companiei au deschis la 173,15 dolari joi, tranzacționându-se cu mult deasupra prețului lor de listare de 155 dolari. Acțiunile erau cotate la 189 de dolari la momentul redactării acestui articol, ceea ce conferă Monday.com o valoare de piață de peste 7,3 miliarde de dolari. 

TaskUs, o companie care oferă servicii de asistență pentru clienții unor companii de tehnologie precum Uber, Netflix sau Zoom, a fost fondată în urmă cu 13 ani și a devenit o afacere cu 27.500 de angajați în întreaga lume. După oferta publică inițială de vineri, compania este evaluată la aproximativ 3 miliarde de dolari. Acțiunile, care se tranzacționează de asemenea pe Nasdaq, au urcat după listare de la 23 la 31 de dolari. Un mare avantaj pentru TaskUs, neobișnuit în rândul companiilor de tehnologie nou listate, este că este deja profitabilă, cu un venit net anual de 34,5 milioane de dolari anul trecut.

Sunt „vremurile bune” de pandemie
pe terminate pentru firmele din IT?

Se spune că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. Având în vedere că multe companii bazate pe munca de birou se așteaptă ca angajații vaccinați să se întoarcă la sedii în câteva luni, ar putea să fie mai puțină nevoie de instrumentele necesare pentru a manageria o forță de muncă disipată, precum video-conferințele Zoom.

Însă să nu ne pripim, spun consultanții de management, care avertizează că mulți angajați, și în special cei mai în vârstă, au început să aprecieze lucrul de acasă pentru că le permite să petreacă mai mult timp cu familia. Conform unui studiu realizat de McKinsey and Company și publicat luna trecută, angajații vor ca firmele pentru care lucrează să pună pe primul plan flexibilitatea, salariile competitive și sănătatea mentală. Un lucru care ar putea da de gândit angajatorilor care plănuiesc să-și forțeze angajații să se întoarcă la birou e faptul că peste 25% din angajați ar lua în calcul să părăsească compania dacă nu li se oferă flexibilitatea de a lucra de acasă. Angajații mai tineri, pe de altă parte, par mai înclinați să se întoarcă la birou, deoarece doresc mai multe oportunități de învățare și mentoring – ceea pune angajatorii într-o dilemă. 

Soluția este ca angajatorii să se concentreze pe maximizarea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a forței de muncă, inclusiv prin utilizarea unei abordări hibride, care permite angajaților să fie uneori prezenți fizic la birou, iar alteori virtual.

Concluzia este că, în ciuda faptului că firmele plănuiesc să-și redeschidă birourile în această toamnă, unele dintre practicile din timpul pandemiei și instrumentele tehnologice necesare pentru utilizarea lor sunt aici pentru a rămâne. În timp ce chiar și directorul executiv al Zoom, Eric Yuan, a mărturisit că s-a „săturat de zooming”, cel mai probabil multe companii cu sedii de birouri vor continua să folosească „zoom” în viitorul apropiat. 

Este clar că pandemia Covid-19 a accelerat digitalizarea la la locul de muncă, tehnologia schimbând practicile, cum ar fi munca la distanță, chiar și în rândul celor mai tradiționali angajatori, în timp ce automatizarea proceselor, promovată de companii precum UiPath, este probabil să determine următoarea schimbare majoră în felul în care lucrăm.

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concursul National Arena Urşilor Junior 2024

Liceeni din intreaga tara au infruntat celebrii ursi din...

PPC blue, noua aplicație pentru telefonul mobil, destinată șoferilor de mașini electrice

PPC Blue, compania din cadrul grupului PPC în România...