Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei 2020

Date:

Eveniment de referință în aria economică și științifică, Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei – organizat de Fordaq România Comunitatea Forestierilor, cu sprijinul Consiliului Pădurilor și Dezvoltării Rurale, susținut de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România PIAROM și  Coaliția pentru Libertatea Comunicării și Comerțului – își desfășoară ediția a IV-a, 2020, joi, 26 noiembrie, în format online.

Forumul este definit ca „un eveniment de dezbatere internă în cadrul sectorului forestier, dar concomitent și un eveniment de dezbatere publică extinsă cu factori implicați/interesați, pe aspecte de politici și strategii legate de domeniul pădurilor și industriei lemnului”.

Tema centrală a ediției din acest an este „Rol central pentru lemnul provenit din păduri gestionate durabil în noua bioeconomie”.

Vor  fi abordate subiecte precum:

-Domeniul pădurilor, între realități, fapte și fake-news. Ce ne spun rezultatele Inventarului Forestier Național.

-Procedura de infringement pe domeniul pădurilor deschisă de Comisia Europeană. Ce politici trebuie inițiate de România ca răspuns la această procedură, în special pe linie de combatere a tăierilor ilegale, evaluare de mediu a amenajamentelor silvice și conservarea biodiversității, cu accent special privind proiectul SUMAL 2.0, între deziderat și aplicabilitate reală.

-Cum transformăm consumul de lemn de foc din problemă socială în oportunitate, prin creșterea eficienței energetice a utilizării resursei? 

-Rolul pădurilor și al industriilor bazate pe lemn din păduri gestionate durabil în noua bioeconomie. Contribuție esențială prin fixarea carbonului în păduri și produse din lemn, prin efect de substituție a altor produse cu amprentă ecologică mai mare. Sectorul pădure-industrii bazate pe lemn în contextul Green Deal.

-Principii pentru o nouă strategie pădure-lemn. Priorități și oportunități de finanțare a sectorului pădure-industrii bazate pe lemn în contextul Green Deal.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva susține Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își afirmă susținerea pentru Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei (Eveniment: 26 noiembrie 2020- Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Bioeconomiei), accentuând că „în cadrul dezbaterilor vor fi luate în discuție rolul pădurii și al industriei bazate pe lemn în contextul Pactului Verde European, folosirea conceptelor inovative bazate pe lemn ca resursă regenerabilă cu amprentă mică de carbon în conformitate cu cerințele Planului de Recuperare și Reziliență, evaluarea de mediu a amenajamentelor silvice și conservarea biodiversității, procedura de infrigement pe domeniul pădurilor deschisă de Comisia Europeană, soluții pentru creșterea eficienței energetice a lemnului pentru foc și principiile pentru o nouă strategie pădure-lemn și oportunitățile de finanțare a sectorului.

Pe agenda evenimentului sunt incluse intervenții din partea reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, administratorilor de păduri din România și mediului academic, iar dezbaterile vor fi moderate de Cătălin Constantin Tobescu, președintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn”.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva reamintește în context că „administrează sustenabil 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului român, aproximativ 48% din totalul pădurilor la nivel național și susține folosirea lemnului, resursa regenerabilă, ecologică și indispensabilă traiului zilnic, subliniind că un management durabil al pădurilor asigură accesul pe termen lung la această resursă”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Codul Român al Sustenabilității, instrument de management strategic

Codul Român al Sustenabilității, instrumentul de management strategic oferit...

ROMGAZ, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, devine Membru Asociat al ARIR

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului...

Incoterms 2020 la CCIR– Noutăți, provocări şi oportunități

24 mai @ 09:30 - 15:30 Regulile ICC Incoterms® referitoare la utilizarea...