FSLI dă ultimatum guvernului

Date:

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ – FSLI a dat guvernului un ultimatum în condiţiile îndeosebi de ordin economico-financiar create de cerinţele încadrării prin orice mijloace în costul standard, inclusiv prin reduceri de posturi, comasări de clase şi desfiinţări de şcoli, precum şi de salarizarea care, conform noilor reglementări, nici măcar nu acoperă achitarea de către angajaţi a obligaţiilor fiscale şi provoacă discriminarea personalului din educaţie în raport cu cel din alte sectoare bugetare, prin neacordarea unor sporuri.

Preşedintele FSLI, Simion Hancescu (foto), a atras atenţia că dispoziţia dată unităţilor de învăţământ de a se încadra în cheltuielile de personal aprobate prin Legea bugetului de stat pe 2018, cheltuieli determinate de costul standard pe elev, duce la desfiinţarea unor şcoli cu efective mici şi, în mod specific, afectează licee şi colegii cu profesori la nivel ridicat de încadrare: „Principala problemă a sistemului se referă la reducerea posturilor, din cauza costului standard per elev, care este calculat greşit. Sunt posturi unice care sunt desfiinţate. La această oră avem şcoli în care angajaţii nu-şi vor primi salariile pentru că nu avem contabili care să semneze statele si ordinele de plată. Problema salariilor mici este de asemenea gravă. Prin Legea cadru nr. 153/2017, a  fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic şi cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare este poziţionat între 1,64 şi 2,76 (coeficienţi de ierarhizare), ceea ce înseamnă că personalul didactic de predare este situat în treimea inferioară a grilei de salarizare”.

Prim-vicepreşedinte FSLI, George Purcaru, a semnalat că, „deşi s-a repetat de mai multe ori că nu vor fi scăderi salariale, iată că avem exemple concrete în care se întâmplă acest lucru. Avem colegi din personalul nedidactic cu jumătate sau un sfert de normă care, din cauza noului Cod Fiscal, pierd bani din salariu: câte 200 de lei pentru cei cu jumătate de normă, iar cei care au un sfert de normă, vin cu 54 de lei de acasă, pentru că toate contribuţiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim pe economie, chiar dacă aceştia au venituri mai mici”.

Secretarul general al FSLI, Cornelia Popa-Stavri, a subliniat: „Avem deja probleme în şcoli şi în grădiniţe cu reducerea de personal auxiliar, cum ar fi contabili sau secretare. Şcolile sunt aproape în imposibilitatea funcţionării din punct de vedere administrativ. Semnalul trebuie să fie foarte clar pentru ministrul Educaţiei: nu putem funcţiona în aceste condiţii şi uităm ce este cel mai important: interesul elevului”.

Colegiul liderilor FSLI a hotărât să dea guvernului un ultimatum de maximum două săptămâni, iar dacă nu se vor constata evoluţii în eliminarea neajunsurilor, vor urma protestele, întâi prin pichete şi, mai departe, sub forma unui conflict de muncă major.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...