Insolvenţa în 2017 din perspectiva Coface

Date:

Coface anunţă că în 2017 au fost deschise 8256 proceduri de insolvenţă. Este o creştere cu aproximativ 3% faţă de anul precedent. Iancu Guda, director general al Coface Credit Management Services SRL, apreciază că o asemenea creştere, marginală, „este irelevantă, în condiţiile în care este generată în exclusivitate de o evoluţie a insolvenţelor în rândul companiilor care nu au desfăşurat nicio activitate. În ciuda minimumului din ultimii 15 ani, România raportează un nivel mediu al companiilor insolvente raportat la 1000 de firme active de 2,4%, aproape de două ori peste media din Europa Centrală şi de Est”. Ce ar fi de luat în seamă cu precădere, subliniază interlocutorul, este reflectarea insolvenţei în pierderile financiare provocate creditorilor şi în locurile de muncă pierdute: „Din această perspectivă, în 2017 a fost o oarecare stabilizare a companiilor insolvente cu venituri peste un milion de euro – 326 firme, comparativ cu 333 în anul anterior. În ciuda acestui fapt, pierderile cauzate creditorilor de firmele insolvente în 2017 s-au ridicat la 9,6 miliarde lei, în creştere cu 13% comparativ cu anul anterior –  8,5 miliarde lei. Numărul locurilor de muncă raportate de firmele insolvente în 2017 se ridică doar la 47.578, cu 32% mai mic decât cel din anul precedent”.

La rândul său, Eugen Anicescu (foto), Country Manager, Coface România, subliniază: „În ciuda creșterii economice record și a avansului semnificativ al consumului cu aproape 10% față de anul anterior, în 2017 numărul insolvențelor înregistrate crește ușor. Această evoluție arată că după scăderea accelerată a numărului de insolvențe în ultimii trei ani, pe fondul creșterii lichidității din piață, efectul începe să se disipeze și estimez că în perioada următoare vom vedea mai multe firme în incapacitate de plată.

Această estimare este bazată și pe analize ale Coface, care arată că în economie numărul companiilor care nu realizează profit și au o solvabilitate slabă este important (una din trei companii s-ar încadra în această categorie), astfel de companii fiind extrem de expuse la a înregistra dificultăți în plata datoriilor, în condițiile în care lichiditățile vor deveni mai greu accesibile sau mai scumpe. Coface evaluează în fiecare an un număr mare de companii, care realizează peste 80% din cifra de afaceri din economia locală, iar o analiză a acestui portofoliu arată că doar 1 din 4 companii prezintă un risc scăzut de insolvență”.

Constatarea pe care o avansează Coface este că firmele care ajung insolvente comit trei greşeli majore: finanţarea deficitară a investiţiilor, „prin folosirea resurselor atrase pe termen scurt pentru a finanţa nevoile pe termen lung”; investiţiile proaste, în sensul că „75% dintre companiile insolvente au înregistrat un cost al finanţării afacerii (costul mediu ponderat al capitalurilor) mai mare decât randamentul activelor, deoarece rezultatul aşteptat al investiţiilor nu a fost materializat”; politica agresivă a dividendelor, adică „o treime din firmele insolvente a distribuit majoritatea profitului net sub formă de dividend în mod accelerat înainte de momentul încetării activităţii, fără un factor compensator pentru consolidarea situaţiei de lichiditate (de exemplu, creşterea profiturilor obţinute sau a cifrei de afaceri)”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...