IRSOP & SNSPA: industria s-a înviorat în septembrie

Date:

Barometrul situaţiei la zi din industrie – realizat de IRSOP (dr. Petre Datculescu) & SNSPA, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Facultatea de Management (conf. univ. dr. Florina Pînzaru, conf. univ. dr. Lucian Anghel) pe un eşantion de 302 firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie – arată că „în luna septembrie, activitatea în industrie s-a înviorat vizibil”. Mecanismul Barometrului constă în echestionarea unui „eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50”. Pe luna trecută, rezultatele comunicate de realizatorii investigaţiei sunt:

„Producţia – Volumul producţiei arată o creştere semnificativă de la 56 la 64 de puncte şi o revenire la vârful înregistrat în martie. Stocurile au urcat timid de la 41 la 43, dar au rămas în zona de contracţie (sub 50).

Cererea – Comenzile noi au progresat de la 55 în august la 62 în septembrie. Un salt destul de puternic, probabil şi pe fondul încheierii perioadei de vacanţă. Comenzile pentru export au <<sărit>> cel mai sus. De la un nivel slab de 46 de puncte în august, la 59 în septembrie. Totuşi, performanţa e încă modestă faţă de 69 în martie şi 64 în mai a.c. Importurile de materii prime s-au oprit din scădere şi au urcat de la 53 în august la 61 în septembrie, cu 3 puncte peste media perioadei ianuarie-august 2017.

Forţa de muncă – Indicatorul ratei de ocupare a rămas la pragul dintre expansiune şi contracţie, 51 de puncte, faţă de 52 în august. Activitatea mai mare în industrie va fi realizată probabil cu acelaşi număr de salariaţi, cel puţin pe termen scurt.

Costuri şi venituri – Costurile de producţie au crescut sensibil în ultimele 3 luni, de la un scor de 58 în iulie, 63 în august şi 69 în septembrie. Observăm o creştere mai mare a indicatorului de costuri (69) decât a indicatorului care măsoară volumul producţiei (64). Deci costurile cresc mai puternic decât producţia. Preţurile încasate de firme pentru produsele şi serviciile lor se află cu numai un punct peste scorul din august, 58 faţă de 57 în luna precedentă. În timp ce costurile par să crească, încasările tind să stagneze.

Investiţii – Cheltuielile de capital au ieşit puţin din cvasi-letargie urcând de la 52 în august la 56 în septembrie. Probabil că intensificarea relativ bruscă a activităţii creează o oarecare presiune care determină firmele să aloce fonduri pentru înnoiri de echipamente sau extinderi de capacitate.

Aşteptările – Indexul de optimism este la 59 de puncte faţă de 60 în august şi sub media lunilor ianuarie-august 2017 (63). Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare”.

Realizatorii Barometrului industrial conchid: „Este interesant că încrederea în viitor poate fi relativ insensibilă la schimbările de activitate curentă. Probabil că aşteptările managerilor sunt în mare măsură influenţate de factori din afara activităţii firmelor pe care le conduc. Pe de altă parte, o activitate mai intensă nu produce încredere în viitor decât dacă ritmul se menţine cel puţin 3-4 luni la rând”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Relația românilor cu băncile în ultimii opt ani 

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

Mihai Daraban: C.E. trebuie să se implice în uniformizarea modului de funcționare a camerelor de comerț europene

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Misiune economică România-Spania la Barcelona și în Insulele Baleare

Platforma Repatriot, care conectează românii din afara granițelor cu...