IT, cea mai sigură industrie pe termen lung

Date:

IT – în proporție de 64%, industriile creative – 50%, telecom – 38% sunt domeniile cele mai dorite ca locuri de muncă indicate de participanții la studiul de piață „The Future is IT” realizat de Codecool (online, metoda CAWI, eșantion de 1.864 de persoane peste 18 ani din România, cu interes pentru IT&tech).

Studiul a avut ca obiectiv „determinarea gradului de interes pentru această industrie, fiind adresat potențialilor candidați pentru un job de specialist IT”, în condițiile în care în 2019 s-a înregistrat un deficit de peste 15.000 de profesioniști în domeniul IT&C, iar pandemia Covid-19 a dus la creșterea ratei șomajului și la intensificarea digitalizării.

Studiul arată că IT-ul este pe primul loc din punctul de vedere al siguranței joburilor pe termen lung, indicat ca atare în proporție de 80% dintre respondenți, urmat sectoarele farma, financiar, telecom.

Sub aspectul salarizării, IT-ul este de asemenea primul indicat drept atractiv: pondere 91%, urmat de domeniile financiar (57%) și farma (35%).

Ca așteptări salariale pentru o poziție de programator junior fără experiență în domeniu: 40% dintre respondenți – salariu net 2001-3000 lei, 31% – 3001-4000 lei, 12% – 4001-5000 lei, 8% – mai mult de 5000 lei, 9% – mai puțin de 2000 lei.

Ca durată a formării în domeniu, aproximativ o treime dintre respondenți ar dori 6-12 luni, tot atâția ar dori un curs de 3-6 luni, iar aproape un sfert, o durată de până la un an.

Un sfert dintre subiecți declară că au urmat un curs de IT în trecut; în prezent, 7 din 10 își afirmă dorința de participare în următoarele 12 luni. 44% dintre cei chestionați s-ar orienta către domeniul IT din pasiune și tot atâția pentru oportunitatea de reconversie profesională.

Limbajele de programare cele mai căutate sunt Java și JavaScript – pondere aproape 60%, C++ și Python.

Metoda de studiu preferată: asistați de mentori, online – 27%, învățământ tradițional – 23%, online individual – 22%; 45% dintre respondenți declară nevoia de validare din partea unui mentor în procesul de învățare.

Claudia Tamași, Country Manager Codecool România, conchide: „Dacă anul trecut am realizat un studiu referitor la piața forței de muncă din domeniu și am adus în atenția publicului deficitul de specialiști în programare, anul acesta am vrut să analizăm măsura în care românii sunt interesați de un job în IT. Asta mai ales în contextul pandemiei Covid-19 și al schimbărilor generate de aceasta pe piața muncii, schimbări ce i-au determinat pe mulți să se reorienteze și să ia în considerare reconversia profesională. Iar prin intermediul sondajului putem afla cel mai bine nevoile oamenilor și le putem veni în întâmpinare”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...