Legume fericite în margine de Bucureşti

Date:

La 30 de minute cu mașina de București, la Tărtășești, cresc legume fericite, cultivate şi livrate pe piaţă de soții Mihaela și Florin Buligoanea în ferma care chiar aşa se cheamă, „Legume fericite”. Sunt legume bio, ferma este ecologică (din 2014, în categoria cultivatorilor de fructe și legume bio certificați), afacerea e de tip antreprenorial. Suprafața cultivată a ajuns la 10 hectare. Mihaela Buligoanea rememorează începuturile, cu prima parcelă achiziţionată acum 15 ani, cu intrarea pe piața locală a fermelor ecologice de legume și fructe bio în 2012 şi zice că „nu a fost ușor, dar am reușit să ne dezvoltăm constant și să cultivăm legume și fructe în cel mai curat mod. Obținerea certificării bio a însemnat un prag major pe care l-am trecut cu succes. Din totalul producătorilor de alimente naturale din jurul Bucureștiului, care dețin și magazine online, doar circa 30% au certificare bio. Restul de 70% sunt în curs de certificare ecologică sau cultivă fără a utiliza pesticide“.

„Legume fericite” la ferma din Tărtășești sunt brassicaceae (varză albă, varză roșie, conopidă, broccoli, kale, hrean, creson, gulie, ridichi), familia allium (ceapă, praz, usturoi), spanac, salate, păpădie, familia leguminoase (fasole, mazăre, soia, lucernă), cucurbitacee (castraveți, dovlecei, pepeni, zucchini), solanacee (tomate, ardei, vinete, cartofi), umbelliferae (morcovi, păstârnac, țelină, mărar, pătrunjel, leuștean, coriandru), graminae (grâu, porumb), tagete și plante aromatice (busuioc, cimbru, salvie, mentă, busuioc, roiniță). De-ai casei sunt şi o livadă de pomi fructiferi și mici plantații de zmeură, căpșuni, mure.

Vânzarea se face online (site-ului www.legumefericite.ro), la târguri și expoziții (Agenda Bio, V for Verde, Organic Days), în Piața Amzei (sâmbăta și duminica), precum şi la domiciliu (în București).

Cu fermă dezvoltată exclusiv pe „teren odihnit”, cultivatorii „Legumelor fericite” subliniază că „există trei modalități principale de cultivare: convențională, naturală și biologica (ecologică sau organică). Cultivarea convențională este un procedeu destinat producției industriale, care are loc pe scară largă în România și în care se folosesc pesticide, îngrășăminte chimice, stimulatori etc. În cultivarea naturală nu se utilizează tratamente chimice, dar producătorii nu sunt certificați și, ca atare, nu sunt verificați, putând să arendeze teren pentru cultivare, fără să se controleze utilizarea anterioară și să se facă sau nu rotația culturilor. Cultivarea de tip bio este certificată de către un organism acreditat și respectă regulamentele europene. Perioada de obținere a certificării în cazul legumelor și fructelor este de doi ani, iar în cazul plantelor perene și pomilor fructiferi, de trei ani. Odată certificat, producătorul intră într-un proces continuu de monitorizare”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

Săptămâna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...