Lipsa somnului duce la neajunsuri economice

Date:

Somnul insuficient sau prost are urmări negative de ordin economic – este una dintre semnalările transmise de Societatea Română de Pneumologie în contextul Zilei Mondiale a Somnului – vineri, 16 martie 2018.

Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societăţii Române de Pneumologie, atrage atenţia că deficitul de somn provoacă „din ce în ce mai mult stres profesional. Din punct de vedere economic, tulburările de somn pot să ducă la accidente, la absenţe de la locul de muncă, ceea ce înseamnă costuri”.

La rândul său, şef de lucrări dr. Oana Claudia Deleanu, membru în Executive Committee of ANSS of European Sleep Research Society, accentuează: „Tulburările de somn reprezintă o gravă problemă de sănătate publică pentru că afectează atât individul, cât şi societatea. Conform National Sleep Foundation , 46% dintre persoanele cu tulburări frecvente de somn au raportat erori sau absența de la locul de muncă, comparativ cu 15% în cazul persoanelor fără afecțiuni cauzate de somn”. De asemenea, reaminteşte o serie de acte normative care impun evaluarea stării de sănătate sub aspectul tulburărilor de somn: Codul rutier, Legea lucrătorilor, Ordinul ministrului transporturilor cu această referire etc.

Efectele negative al desincronizării dintre „ceasul biologic” şi „ceasul societăţii”, de exemplu, la personalel care lucrează în ture, sunt subliniate de dr. Ioana Munteanu, membru în comitetul de conducere al Secțiunii de Somnologie a Societății Române de Pneumologie.

Specialiştii în domeniu transmit cele 10 reguli ale somnului pentru adulţi:

  1. Stabiliți o oră de culcare și de trezire.
  2. Dacă sunteți obișnuit să dormiți în timpul zilei, nu depășiți 45 de minute de somn.
  3. Evitați alcoolul cu 4 ore înainte de culcare și nu fumați.
  4. Evitați cofeina cu 6 ore înainte de culcare. Aceasta este inclusă de cafea, ceai, multe sucuri, precum și de ciocolată.
  5. Evitați alimentele grele, picante sau zaharoase cu 4 ore înainte de culcare. O gustare ușoară înaintea somnului este acceptabilă.
  6. Faceți exerciții fizice regulate, dar nu chiar înainte de culcare.
  7. Folosiți un așternut confortabil.
  8. Găsiți o temperatură confortabilă pentru a dormi și păstrați camera bine aerisită.
  9. Blocați toate zgomotele care distrag atenția și eliminați sursele de lumină.
  10. Rezervați patul pentru somn și sex. Nu utilizați patul ca birou, încăpere de lucru sau cameră de odihnă.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate