Listarea Digi la bursă ar reprezenta cea mai mare ofertă publică făcută de companie privată din România

Date:

RCS&RDS (Digi) a anunțat listarea la Bursa de la București și vânzarea a 25% din acțiunile sale în luna mai a.c. Operatorul telecom speră să obțină 500 de milioane de dolari după listarea la bursă.

Va fi cea mai mare listare la BVB a unei companii private autohtone, iar efectul va fi semnificativ pentru piața de capital. „Este un pas uriaş în acest demers unic al pieţei de capital româneşti care, după eforturile depuse de modernizare a pieţei, devine astfel cea mai dinamică bursă din Europa Centrală şi de Est”, se arată în comunicatul BVB, după anunțul oficial de listare a companiei RCS&RDS, companie care deține cea mai mare rețea de cablu TV din România și care este controlată de cel mai discret om de afaceri, Zoltan Teszari.

Citigroup şi Deutsche Bank acţionează în calitate de Coordonatori Globali Comuni şi împreună cu BT Capital Partners, BRD, Raiffeisen Bank şi Wood & Company Financial, în calitate de Deţinători Comuni ai Registrului de Subscrieri.

Dacă listarea va fi finalizată cu succes, RCS&RDS va depăși MedLife, listată la sfârșitul anului trecut, în urma celei mai mari oferte publice a unei companii private din istoria BVB. În același timp, bursa de la București s-ar apropia și mai mult de statutul de piață emergentă depășind astfel stadiul unei piețe de frontieră.

Acțiunile operatorului de piață BVB se tranzacționau în creștere cu 1,65% față de închiderea ședinței precedente, cel mai mare avans dintre acțiunile care compun indicele de referință BET.

„Ziua de astăzi marchează un moment istoric pentru DIGI Comunications N.V. şi pentru economia românească, în general. În calitate de unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria, intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti este o oportunitate importantă pentru publicul românesc şi va reprezenta o realizare de care vom fi foarte mândri. Investind în DIGI, investitorii obţin acces la un lider atractiv în industrie, cu o creştere structurală stabilă. Investitorii vor beneficia de expertiza echipei noastre de conducere şi de o marcă cu o recunoaştere puternică pe pieţele în care activăm şi pe segmentele noastre de clienţi. Consiliul de Administraţie al Societăţii sprijină cu mândrie această etapă a dezvoltării noastre şi aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu acţionarii viitori, în calitatea de societate cotată la bursă“, declară Serghei Bulgac, CEO al RCS&RDS, cea mai mare societate operaţională din Grup şi viitor CEO al DIGI.

Digi Communications subliniază faptul că intenționează să listeze cel puțin 25% din capitalul social subscris al societății, „presupunând că are loc exercitarea opțiunii de supra-alocare a 10% din acțiuni, imediat după Admitere. Citigroup și Deutsche Bank acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni și împreună cu BT Capital Partners S.A., BRD — Groupe Societe Generale S.A., Societe Generale S.A., Raiffeisen Bank S.A. și Wood & Company Financial Services, a.s. în calitate de Deținători Comuni ai Registrului de Subscrieri”.

Digi Communications are în portofoliu cinci servicii de bază: televiziune prin cablu, internet și date fixe, servicii de telecomunicații mobile, telefonie fixă și televiziune prin satelit de tip direct to home (DTH). De asemenea, compania oferă servicii de telecomunicații mobile ca MVNO (operator mobil virtual) comunităților mari de români din Spania și Italia.

Rețelele fixe de fibră optică Digi în România și Ungaria acoperă aproximativ 62%, respectiv 24% dintre gospodăriile acestor țări. Totodată, serviciile de telecomunicații mobile 3G și 4G din România acoperă aproximativ 98%, respectiv 37% din procentajul populației, în timp ce serviciile de televiziune cu telecomandă tv și plată au o pondere de aproximativ 49% din piața locală.

În 2016, Digi a generat venituri de 842,8 milioane de euro, iar EBITDA ajustat și marja EBITDA ajustată s-au ridicat la 263,3 milioane de euro, respectiv 31,2%, reprezentând o rată de creștere anuală compusă (RCAC) de 8%, din 2014 până în 2016.

Operatorul telecom Digi înregistra în 2015 datorii de 977 de milioane de euro în creştere de la 965 milioane de euro în 2014. În prezent, compania de cablu, internet şi telefonie mobilă este evaluată între 1,5 şi 2 miliarde euro.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...