Lucian Croitoru: Reducerea TVA în 2016 nu a creat perspectiva unei creșteri economice sustenabile

Date:

Efectele reducerii TVA din 2016 nu au fost bine evaluate, măsura a fost tardiva și nu a condus la o creștere economică sustenabilă, susține consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României, Lucian Croitoru.

Reducerea TVA a impulsionat creșterea consumului care a fost satisfăcut prin importuri suplimentare. Din acest motiv, Lucian Croitoru consideră că în final scăderea TVA va conduce la un efect contrar scopului inițial.

Consilierul guvernatorului BNR spune că este pentru prima dată după anii ’90 când s-a făcut o reducere a TVA concomitent cu creșterea cheltuielilor. Aceasta a produs un deficit și un șoc în societate. Motivarea celor care au inițiat această măsură au susținut se va obține accelerarea creșterii economice. Însă numeroși experți au atras atenția că astfel de măsuri, precum reducerea TVA, nu sunt sustenabile.

Teoria economică, arată Croitoru, spune că reducerea TVA trebuie să aibă un efect incert asupra prețurilor. Aceasta, deoarece, pe fondul relaxării fiscale, se mărește deficitul de cont curent, se apreciază moneda în termeni reali, crește producția, se măresc ratele dobânzilor.

„Dar la noi reducerea TVA a dus la reducerea prețurilor, a dus la acea deflație fără legătură cu cererea, o deflație falsă, a dus la o creștere a salariilor reale în economie și aceste salarii reale crescute au dus la un consum mai mare și la creșterea deficitului de cont curent. O parte din cererea noastră a fost plasată în străinătate, de aceea nu am văzut-o în prețuri”, a explicat Croitoru.

Introducerea unui asemenea șoc în economie (creșterea deficitului bugetar de la 0,8% din PIB la 2,8% în 2016) nu a fost oportună. Deoarece, anul trecut, România își atinsese potențialul de dezvoltare. Mai mult, Croitoru susține că majorările salariale au produs un mare dezavantaj producătorilor.

„După părerea mea, creșterea economică se va încetini în urma impulsului de atunci și, deci, acea măsură nestudiată nu a creat perspectiva unei creșteri economice așa cum se dorește”, a completat oficialul BNR.

Referitor la măsurile de protecție socială, oficialul citat nu le neagă necesitatea, însă susține că nu pot fi alimentate decât din creștere economică pe termen lung.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Economia informală în România: context, cauze și efecte

de Prof. univ. dr. Cristian PĂUN,Academia de Studii Economice...

ASIGURĂRI. POLITICI PREZENTE ȘI VIITOARE

În cadrul conferinței „Asigurări. Politici prezente și viitoare” organizată...