Noi suprafețe incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine

Date:

10.000 ha de păduri virgine și cvasivirgine din rezervația Izvoarele Nerei din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului vor fi incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine, a anunțat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Costel Alexe, prezent într-o vizită de lucru în județul Caraș-Severin, împreună cu ministrul de interne, Marcel Vela (foto). Din zonă, 4.800 ha de făgete păduri virgine sunt deja incluse în catalog. În același timp, ministrul Costel Alexe a atras atenția referitor la managementul defectuos găsit în Parcul Național Semenic: „De când am preluat mandatul de ministru, s-au desfășurat trei anchete ale Corpului de Control pe teme ce țin fie de silvicultură, fie de management, fie de investiții, iar rapoartele Corpului de Control au fost trimise către Parchet, către Curtea de Conturi, către Romsilva, pentru a lua deciziile necesare în vederea eficientizării activității în acest județ”.

Alte 39.960 ha de păduri virgine și cvasivirgine vor fi introduse în catalog, fiind desemnați prin licitații cei care vor realiza studiile de identificare a pădurilor.

Județul Caraș-Severin deține cele mai multe păduri virgine și cvasivirgine din România (26%), urmat de Hunedoara (14.7%), Maramureș (9.6%), Brașov (8.3%), Prahova (7.8%). 

Referitor la tăierile la ras, ministrul Costel Alexe a reamintit că „legislația actuală le interzice în prezent doar în parcurile naționale și naturale” și a adăugat în context: „Noi avem în țară și peste 700 de rezervații naturale cu o suprafață de aproape 300.000 de ha în care, astăzi, tăierile la ras sunt permise. Dacă noul Cod Silvic va fi aprobat în forma susținută de minister, tăierile la ras vor fi interzise pe circa 1 milion de ha, suprafața însumată a parcurilor naționale și naturale și a rezervațiilor naturale”.

În ansamblu, ministrul mediului, apelor și pădurilor a conchis: „Mi-am asumat, încă de la preluarea mandatului, că voi pune în valoare tot ce are mai frumos România, iar la capitolul păduri virgine și cvasivirgine, stăm cel mai bine din Europa. Avem două treimi din pădurile virgine și cvasivirgine ale Europei. La preluarea mandatului, erau doar 28.000 ha introduse în catalog, astăzi suntem la 35.000 ha, iar după finalizarea acestor studii, vom mai introduce încă 40.000 ha. România are cele mai frumoase păduri, trebuie doar să le protejăm și mă bucur că în județul Caraș-Severin avem atât de multe rezervații naturale. O adevarată bogăție, un adevărat patrimoniu al biodiversității care trebuie  protejat!”

Foto MMAP

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...