Oferta pentru învăţământ dual 2019

Date:

Agenţii economici, inspectoratele şcolare, unităţile de învăţământ, administraţia publică locală îşi intensifică demersurile pentru promovarea ofertei de formare profesională prin învăţământul dual şi învăţământul profesional.

 

Sectorul 3 Bucureşti

 

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti continuă în fiecare sector seria evenimentelor de prezentare care pun în dialog mediul economic, unităţile de învăţământ, elevii din clasa a VIII-a şi părinţii. Sub egida Primăriei Sectorului 3 s-a desfăşurat Târgul Educațional pentru învățământul dual din sector (foto), găzduit de Școala de Arte Nr. 5. Vorba spusă de obicei mecanic, cu „spaţiul devenit neîncăpător”, a avut acoperire clară de tot în prezenţa şi interesul participanţilor. La standuri proprii şi în marea sală de spectacole a şcolii, numeroase companii şi, reciproc, licee tehnologice au oferit informaţii despre posibilităţi de calificare, acces la studii mai departe, devenire în carieră etc. Din perspectivă educaţională, informaţii despre admiterea în învăţământul professional şi în cel dual au oferit prof. Ioana Mihaela Neacşu – inspectorul şcolar general al Capitalei, prof. Liliana Maria Toderiuc-Fedorca – inspector şcolar general adjunct, preşedintele comisiei de admitere a municipiului Bucureşti, prof. Victor Stelian Fedorca – preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, cel care a adus acest sistem în ţara noastră şi-l promovează din 2012.

 

AHK România

 

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) – prin directorul general Sebastian Metz şi Inspectoratul Școlar al Judeţului Constanța – prin prof. Zoia Gabriela Bucovală, inspector şcolar general, au semnat un acord de colaborare pentru dezvoltarea și promovarea învățământului profesional și a celui dual (foto).Gabriela Bucovala, Sebastian Metz

Cadrul a fost oferit de Târgul de Oferte Educaționale, la care au participat peste 3500 de elevi. În judeţul Constanţa funcţionează la această oră șase clase de învățământ dual, din septembrie 2019 se va mai înființa una, de comerciant-vânzător, de unde în anul şcolar trecut fusese o singură clasă.

AHK România are parteneriate pentru învăţământ dual cu inspectoratele şcolare ale judeţelor Timiș, Brașov, Iași, Ilfov şi, în pregătire, Sibiu, Cluj, București. Toate se înscriu în proiectul coordonat de AHK România „Școala de Carte și Meserii”, definit ca „primul proiect de anvergură națională în învățământul profesional dual pentru domeniul de calificare comerţ”, cu sublinierea că proiectul „este unul de referință și a demarat în anul 2017, când în România au început clasa a IX-a primii elevi din învățământul dual. Atât proiectul, cât și legislația pe această temă au fost dezvoltate la inițiativa și din nevoia companiilor germane prezente pe piața românească”.

Una dintre aceste companii este Penny Market, care în 2018 şi-a extins implicarea în domeniu prin extinderea colaborării la Iaşi, cu Liceul Economic „Virgil Madgearu”, ceea ce întregeşte conlucrarea existentă la Bucureşti, Buftea, Braşov, Timişoara. Pentru anul şcolar viitor, Penny Market îşi propune realizarea de parteneriate şi la Constanţa, Cluj-Napoca, Sibiu.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...