OK, băncile centrale au livrat. Urmează paritatea pentru perechea dolar-euro?

Date:

Final de an aglomerat: ședința BCE, referendum in Italia, ședința Federal Reserve. Adăugam pe listă setul de date macroeconomice, influențele deciziei OPEC și încercarea de a estima dinamica piețelor pentru 2017. Totuși, lipsește ceva…

 To taper or not to taper?

Au fost multe încercări de a găsi un răspuns la această întrebare (pseudo)hamlețiană despre ce anume a livrat, de fapt, Mario Draghi: prelungirea din martie până în decembrie 2017 a programului de injecții de lichiditate înseamnă, de fapt, începutul renunțării graduale la politica de Quantitative Easing a BCE?

Dacă luăm în calcul strict valoarea lunară implicată, răspunsul ar putea fi afirmativ: în loc să implice mai departe 80 miliarde euro, BCE a redus valoarea lunară la 60 de miliarde. Avem însă o prelungire cu 9 luni a programului respectiv, deci dacă este să facem totalul banilor implicați pentru 2017, în mod evident o sa găsim o creștere a valorii totale a programului de injecții de lichiditate.

Ne poate garanta cineva acum că, la anul pe vremea asta, nu o să vedem o nouă prelungire a programului? Nu. Motiv pentru care spun că nu avem de a face cu un tapering și că Mario Draghi și echipa sa a livrat chiar ceva în plus față de ceea ce era pus în preț în piețe: decembrie în loc de septembrie 2017.

 Federal Reserve, influențată de rezultatele alegerilor

FED a livrat cu „vârf și îndesat” la ședința din 14 decembrie 2016. În afară de ridicarea dobânzii de referință pentru dolar cu 0,25 puncte procentuale (nimic nou aici, piețele incluseseră deja în preț modificarea), aspectul care a luat prin surprindere participanții la piață a fost cel referitor la numărul de ridicări de dobândă pe care membrii Federal Reserve îl estimează pentru 2017: 3 ridicări în loc de două, cum se așteptau participanții la piață și conform estimărilor FED din septembrie, înainte de alegeri.

Motivația este simplă, faptul că scrutinul electoral a fost câștigat de Donald Trump a determinat modificarea (aproape instantanee) a estimărilor din piață în ceea ce privește inflația ca urmare a programelor economice propuse/promise de acesta în campania electorală: scăderi importante de taxe plus creștere a programelor de investiții publice. Prima reacție a fost creșterea randamentelor titlurilor de stat americane de la 1,5% la 2,4-2,5% iar cea de-a doua, pe cale de consecință, 3 în loc de 2 ridicări estimate ale dobânzii de către FED.

 Cotația EURUSD, șanse sporite să ajungă la paritate

undefined

Grafic EURUSD Daily, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets

Din grafic rezultă accelerarea tendinței de scădere a cotației EURUSD în urma celor două ședințe de politică monetară. Aspectele fundamentale s-au modificat, avem o Bancă Centrală Europeană mai „dovish” și, în același timp, estimări din partea FED mai „hawkish”, deci presiune de sus în jos pe Euro și de jos în sus pentru dolar.

Un alt aspect importat este acela al „spargerii” pragului-suport din zona 1,05, relevat în graficul următor: undefined

Grafic EURUSD Daily termen lung, sursa: MetaTrader 4, Admiral Markets

Coroborând influențele de mai sus, ne rezulta limpede un outlook de creștere a dolarului și unul de scădere a Euro, ambele cauzate de diferențialul în creștere dintre politicile monetare ale celor două bănci centrale. La care putem adăuga și posibilele influențe asupra dinamicii inflației ale deciziei recente de reducere a producției zilnice de țiței din partea țărilor producătoare, atât OPEC cat si non-OPEC.

Rezumând, toate acestea ne conduc la ideea ca șansele să ajungem la paritatea Euro vs. dolar sunt într-o creștere destul de importantă. Cu alte cuvinte aceasta probabilitate este, acum, la maximul ultimilor 15 ani. Dar va ajunge cotația EURUSD la 1,0000? Nu este exclus dar, așa cum spuneam la începutul materialului, lipsește ceva… Ce anume? Simplu: câte dintre promisiunile făcute de Donald Trump vor ajunge să fie puse in practică și în ce interval de timp? In opinia mea, acestea vor fi ghidajele pieței pentru 2017.

Articol scris de Liviu Moldovan în colaborare cu Admiral Markets

Liviu Moldovan
Liviu Moldovan
analist piețe de capital și realizator TV

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...