Piața de capital, un barometru al sănătății economiei

Date:

Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF), organizație profesională independentă neguvernamentală, reiterează aprecierea potrivit căreia piața de capital este „unul dintre motoarele de bază ale dezvoltării economiei, oferind companiilor acces la finanțări durabile și populației soluții pentru investiții și economisire inteligentă. În toate statele dezvoltate, piața de capital funcționează ca un barometru al sănătății economiei, datorită principiilor de transparență și performanță pe care le impune companiilor”. Pe această bază, AAF semnalează într-o analiză efectele pe care le poate genera adoptarea unui act normativ privind piața de capital.

Asociația Administratorilor de Fonduri din România: „Un proiect de lege care blochează dezvoltarea pieței de capital contravine intereselor economiei”

Administratorilor de Fonduri (AAF), organizație profesională, independentă, neguvernamentală consideră piața de capital drept unul dintre motoarele de bază ale dezvoltării economiei, oferind companiilor acces la finanțări durabile și populației soluții pentru investiții și economisire inteligentă. În toate statele dezvoltate, piața de capital funcționează ca un barometru al sănătății economiei, datorită principiilor de transparență și performanță pe care le impune companiilor.

Asociația Administratorilor de Fonduri din România atrage atenția că adoptarea proiectului Legii privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naționale în activitatea economică prin care „se interzice pe o perioadă de doi ani înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută” este o decizie care riscă să  afecteze pe termen mediu și lung dezvoltarea pieței de capital, dar și întreg procesul de revenire și dezvoltare a economiei românești la nivel micro și macro.

În opinia Asociației, adoptarea unui proiect de lege care oprește timp de doi ani listări la Bursă pentru companii de stat riscă să influențeze negativ  percepția investitorilor despre piața de capital, dar mai ales încrederea acestora în economie și în viziunea statului român pe termen mediu și lung. În plus, măsura pare arbitrară, în condițiile în care Bursa de la București se află în plin proces de trecere la statutul de piață emergentă, transfer ce reprezintă o recunoaștere implicită a dezvoltării pieței de capital în ultimii 25 de ani. Adoptarea unui astfel de act normativ ar putea avea ca efect  compromiterea îndeplinirii acestui obiectiv susținut public de reprezentanții statului român și ar anula efortul conjugat din ultimii ani al tuturor actorilor implicați (bursă, companii, autorități, investitori). 

„Proiectul de lege care interzice înstrăinarea participațiilor statului la companii vine în contradicție cu interesele economice imediate și pe termen lung atât ale statului cât și ale companiilor și populației. Piața de capital oferă companiilor acces la resurse financiare și degrevează statul de povara unor  împrumuturi suplimentare necesare pentru a asigura dezvoltarea acestora. O piață de capital ofertantă din perspectiva numărului și diversității companiilor prezente poate fi mult mai interesantă pentru populație, mai ales în condițiile de acum când observăm o creștere a interesului pentru economisire și investire. O piață de capital atractivă, susținută de stat, prin listarea de pachete la companiile pe care le deține încurajează antreprenorii locali să se dezvolte folosind Bursa ca instrument de finanțare. Blocarea acestui proces evolutiv nu aduce beneficii reale niciunuia dintre actori – stat, companie, investitori”, a declarat Călin Meteș, membru în Consiliul Director al Asociației Administratorilor de Fonduri din România.

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Fonduri apreciază că statul român și economia locală pot obține beneficii reale din continuarea proiectelor de listare a companiilor pe piața de capital.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...