Piețele Financiare din România: Supraveghere, Dezvoltare și Finanțare Eficientă a Economiei

Date:

Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES), în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Banca Naţională a României (BNR), Asiciaţia Generală a Economiştilor din România (AGER), Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) şi România Durabilă, a organizat a doua ediție a Forumului Financiar “Piețele Financiare din România: Supraveghere, Dezvoltare și Finanțare Eficientă a Economiei”. În Aula Magna a ASE şi ulterior, ca parte pronunţat aplicativă a evenimentului, în workshop-ul găzduit de sala „Virgil Madgearu”, s-au reunit şi s-au exprimat voci cu autoritate într-un ansamblu de domenii ale temei analizate: reglementare, supraveghere, bănci, investitori în piața de capital, antreprenori, societăți de investiții financiare, de asigurări și fonduri de pensii din România.

Pietele financiare in dezbatere

Dr. ec. Constantin Boștină, președintele ASPES, moderatorul reuniunii plenare, a reamintit că „dezbaterea actuală este o continuare a celei organizate în anul 2014 și își propune, și de această dată, să faciliteze deschiderea și promovarea unor discuții interactive între factorii de decizie, jucătorii din piața financiară și mediul de afaceri ca principal beneficiar al unei finanțări eficiente, generatoare de dezvoltare economică”. Totodată, a încadrat această reuniune în ansamblul dezbaterilor derulate de ASPES, în parteneriat cu Economistul, AGER, AFER – Asociaţia Facultăţilor de Economie din România, România Durabilă, în principalele zone economice şi academice ale ţării pentru definirea unui model românesc de dezvoltare economico-socială la trecerea în al doilea deceniu de la aderarea la Uniunea Europeană, cu deschidere către orizontul 2030. „România a înregistrat creşteri în această perioadă, însă nu se dezvoltă. Este momentul trecerii de la dezbateri generale la concentrarea ideilor şi la găsirea de soluţii, în cazul tematicii de faţă, pentru a asigura o mai bună finanţare a economiei”, a subliniat dr. ec. Constantin Boștină. Prof. univ. dr. Dalina Dumitrescu, prorector al ASE, a transmis mesajul rectorului ASE, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, reliefând valoarea de „eveniment deosebit a forumului, prin reunirea unor profesionişti de prim rang ai domeniului financiar, care îşi prezintă punctele de vedere pe teme cheie de un deosebit interes”.

Constantin Bostina, Dalina Dumitrescu, Mugur Isarescu, Leonardo Badea
Constantin Bostina, Dalina Dumitrescu, Mugur Isarescu, Leonardo Badea

IMG_7532

Acad. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, a evidenţiat la rândul său responsabilitatea profesioniştilor în economie pentru analize economice şi financiare şi pentru transmiterea de mesaje bazate pe realitate.

În plenul forumului au susţinut expuneri Leonardo Badea – președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Florin Dănescu – preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea – președintele CEC Bank, Alexandru Petrescu – director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM. Au fost abordate subiecte precum finanțarea economiei  românești prin mobilizarea mai bună a resurselor interne; consolidarea încrederii în instituțiile de finanțare a economiei; beneficiile pentru mediul de afaceri din partea unei finanțări eficiente; supravegherea bancară, banca centrală și băncile comerciale; soliditatea și eficiența sistemului bancar cu provocările și perspectivele aferente; piețele de capital din România și din UE.

Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM
Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM

În opinia lui Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, pentru reuşită în finanţarea economiei este nevoie de „echilibru şi omogenitate”. Fondul însuşi se află într-un moment al revenirii la scopul pentru care a fost creat, acela de a ajuta întreprinderile mici şi mijlocii, îndeplinind „un rol între cei care vor finanţare şi cei care finanţează”. Ca tendinţă în această direcţie la nivel european, a enunţat „tranziţia de la scrisoarea de garanţie la adresabilitatea sectorială, context în care pot să se creeze programe speciale pentru creşterea efervescenţei dezvoltării în anumite sectoare”. În acelaşi timp, directorul general al fondului destinat IMM-urilor a reamintit dezideratul nominalizării României la statutul de membru deplin al OECD, cu „beneficii multiple pentru sectorul financiar-bancar”.

Forum ASPES

Forumul a continuat cu un workshop având între provocările de idei supuse dialogului „piața de capital, fondurile de investiții, asigurările și fondurile de pensii: cum pot ele să contribuie la finanțarea economiei românești? Supravegherea prudențială, între noile reglementări ale Uniunii Europene și nevoile de finanțare a economiei”. Dezbaterea a fost moderată de Mircea Ursache, vicepreședintele ASF. Şi-au susţinut punctele de vedere Cornel Coca Constantinescu – vicepreședinte al ASF pentru sectorul Asigurări-Reasigurări, Radu Crăciun – președinte și director general al BCR Pensii Private, Lucian Anghel – președintele Bursei de Valori București, CEO BCR Pensii, Radu Hanga – președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, Septimiu Stoica – Președintele BRM – Bursa Română de Mărfuri.

 

Fotografii de Cornel Constantin

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...