Pilonul II de pensii în 2019, cele mai bune investiții din ultimii 9 ani

Date:

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) arată că 2,1 milioane de participanți la Pilonul II de pensii private dețin în acest moment peste 10.000 lei în conturile personale din fondurile de pensii, iar 850.000de persoane au economii de peste 20.000 de lei în contul de pensie administrată privat. Furnizând aceste informaţii cu ocazia bilanţului anual, Radu Crăciun, președintele APAPR, apreciază că „Fondurile de pensii private de Pilon II au înregistrat în 2019 cele mai bune performanțe investiționale din ultimii 9 ani, iar rezultatele cumulate pe toată perioada de funcționare arată că acestea chiar sunt o soluție de protecție a populației împotriva sărăciei. Pilonul II în România a funcționat în primul rând în beneficiul participanților, în pofida climatului legislativ instabil, producând randamente foarte bune în condiții de risc redus și cu costuri de funcționare extrem de competitive. Coroborând datele sondajului ISRA și informațiile statistice ale ASF și APAPR, reiese faptul că Pilonul II de pensii private obligatorii este singura sursă de acumulare financiară pentru vasta majoritate a populației țării. Acest lucru face din menținerea și consolidarea Pilonului II un obiectiv strategic care ar trebui îmbrățișat de orice administrație politică, pentru că oamenii încep să înțeleagă beneficiile aduse de Pilonul II”.

Studiul de cercetare cantitativă „Cunoaştere şi atitudini privind Pilonul II de pensii”, octombrie 2019, realizat de ISRA Center la solicitarea APAPR, arată că ponderea persoanelor care nu reuşesc să economisească nimic este de 60% dintre cei chestionaţi (față de 51% în 2018), adică oameni între 20 şi 55 de ani, din mediul urban, cu loc de muncă şi venit de peste 2500 de lei. Ponderea celor care economisesc cu regularitate a scăzut anul trecut faţă de anul precedent: 34%, de la 45%. A scăzut ponderea oamenilor care declară că se vor baza pe pensia de la stat: 50% în 2019, faţă de 56% cu un înainte. Numai 11% dintre subiecţii sondajului au bani strânşi pentru vârsta pensionării.

În calitate de coordonator al cercetării, sociologul Monica Alexandru (ISRA Center) subliniază: „În general, participanţii Pilonului II au o opinie favorabilă în legătură cu modul în care fondurile de pensii private sunt administrate. Românii consideră că Pilonul II este o idee bună, care trebuie menținută. Sprijinul populației pentru Pilonul II a rămas constant și majoritar în perioada de un an dintre cele două sondaje pe care le-am derulat pentru APAPR”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate