Politehnica București, prima universitate din România beneficiară de sprijin prin Planul Junker

Date:

Universitatea Politehnica din București (UPB) este benficiara unei finanţări de 25 de milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) printr-un acord este susţinut de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), definit ca pilonul principal al Planului Juncker. Reprezentanţa Comisiei Europene în România precizează că Planul Juncker „este una dintre principalele priorităţi ale Comisiei Europene. El se axează pe stimularea investiţiilor pentru a genera locuri de muncă şi creştere economică, prin utilizarea mai inteligentă a resurselor financiare existente şi noi, eliminarea obstacolelor din calea investiţiilor şi asigurarea vizibilităţii şi a asistenţei tehnice pentru proiectele de investiţii”.

Politehnica bucureşteană este prima universitate din România care beneficiază de acest tip de sprijin. Destinaţia sumei asigurate de BEI o reprezintă extinderea infrastructurii educaționale și de cercetare. Concret, după cum a subliniat cu ocazia semnării contractului (foto UPB) rectorul Mihnea Costoiu, vor fi construite şi dotate în campusul Politehnicii sediile noi ale facultăţilor care încă funcţionează în ansamblul Polizu: Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Facultatea de Inginerie Aerospațială, Facultatea de Inginerie Medicală. La Polizu se va dezvolta un business center care prin veniturile realizate va duce la independenţa financiară a Politehnicii. Piatra fundamentală a viitoarelor construcţii va fi pusă cel târziu în aprilie, anul viitor. Durata estimată a şantierului este de trei ani. Proiectul va fi realizat de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti.

Accentuând că semnarea contractului de finanţarea încununează doi ani de efoturi, de audit în vederea acceptării în Planul Junker, rectorul Mihnea Costoiu, a subliniat:  „După doi ani de negocieri, ne bucurăm să fim prima instituție din România care primește acest tip de finanțare. Proiectul va veni atât în sprijinul universității, cât și în sprijinul cercetării și economiei naționale. Credem că aceasta este o contribuție demnă de cea mai mare universitate tehnică din țară. Cu peste 30.000 de metri pătraţi dedicați educației și cercetării, mii de studenți și sute de cadre didactice si cercetători vor beneficia de această investiție în infrastructură. Le mulțumesc reprezentanților Băncii Europene de Investiții și Fondului European pentru Investiții Strategice pentru deschiderea pe care au arătat-o în colaborarea cu universitatea noastră. Este un vis ce începe să prindă contur pentru comunitatea noastră, care, anul acesta celebrează 200 de ani de existență”. 

În calitate de profesor şi de preşedinte al Senatului Politehnicii din Bucureşti, ministrul educaţiei naţionale, Ecaterina Andronescu, a reliefat că prin viitoarea investiţie, va fi posibilă împlinirea unui vis de mulţi ani al unor generaţii întregi de profesori şi studenţi în inginerie: “De-a lungul istoriei ei de două sute de ani, Politehnica a înţeles că performanţă înseamnă şi studii, şi cercetare, şi asigurarea de mijloace pentru atingerea performanţei.

Aportul facultăţilor beneficiare ale viitoarelor spaţii şi dotări în ansamblul activităţii de educaţie şi cercetare avansată din Politehnică a fost evidenţiat de prof. dr. ing. Cristina Orbeci, decanul Facultăţii de Chimie Aplicată și Știința Materialelorşi de conf. dr. ing. Octavian Thor Pleter,decanul Facultăţii de Inginerie Aerospațială.

Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a conchis: „Această primă operațiune a BEI care vine în sprijinul învățământului superior românesc este implementată mulțumită garanției oferite de Planul de Investiții al Europei. Proiectul va contribui la creșterea nivelului de calitate al serviciilor oferite de universitate, care se confruntă cu subfinanțare în România. Acesta va crește calitatea studiilor pentru peste 5000 de studenți și va îmbunătăți activitățile de cercetare cu scopul creșterii nivelului de competitivitate al sistemului educațional din România și al economiei naționale”.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...