Precizări ale Ministerului Apelor și Pădurilor în urma viiturii din zona Rucăr

Date:

Fenomenele naturale extreme produse recent în zona Rucăr au devenit notorii şi au generat în spaţiul public aprecieri cărora Ministerul Apelor și Pădurilor le răspunde prin următorul comunicat:

„Pe 5 iulie s-a produs o ploaie torențială asociată cu grindină care a afectat zona cuprinsă între localitățile Rucăr și Dragoslavele, județul Argeș. În aproximativ 60 de minute, o masă noroasă cu raza de cinci kilometri a descărcat, conform măsurătorilor efectuate de specialiști, peste 50 de litri pe metru pătrat. În urma descărcării masive de apă pe versanți cu înclinație de 35-40 de grade, pe Valea Stânecii s-a format o viitură care a antrenat grohotiș, roci și arbori dezrădăcinați. Volumul de apă și materialul transportat au afectat gospodării, case de vacanță și DN 73. În urma informațiilor vehiculate în spațiul public potrivit cărora responsabilitatea formării acestei viituri ar fi a Ministerului Apelor și Pădurilor și Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, pentru că în acea zonă «au avut loc tăieri ilegale» și «nu au fost efectuate lucrări de corectare a torenților», ministrul Ioan Deneș a cerut Gărzii Forestiere cu competență în județul Argeș să prezinte, urgent, o notă informativă asupra situației din teren, document emis duminică, 7 iulie 2019. Astfel, Direcția de Comunicare a Ministerului Apelor și Pădurilor este în măsură să facă următoarele precizări:

–   Fondul forestier din zona afectată este proprietate privată și aparține Obștei Moșnenilor Dragoslăveni;

–   Fondul forestier amintit mai sus nu a fost afectat de tăieri ilegale;

–   Pe Valea Stânecii există lucrări de corectare a torenților, inclusiv baraje, exectuate înainte de 1980.

În consecință, afirmațiile apărute în mass-media sunt total nefondate și nu servesc unei bune informări a opiniei publice. Emiterea acestora și aruncarea responsabilității fără o minimă documentare dovedește, cel puțin, superficialitate și lipsă de professionalism”.

Ministerul Apelor şi Pădurilor reaminteşte că „România are aproximativ 6,5 milioane de hectare de pădure, iar RNP – Romsilva administrează 3,2 milioane de hectare, restul fiind proprietate privată. De aceea, responsabilitatea administrării întregului fond forestier nu cade exclusiv în sarcina acestei instituții, ci și a proprietarilor: persoane fizice, obști, agenți economici, fundații etc. Conform legii, RNP – Romsilva nu poate interveni în corpurile de pădure care nu sunt proprietate a statului, dar cu toate acestea, regia și-a arătat disponibilitatea de a pune la dispoziția celor interesați expertiză și specialiști în domeniul silvic. Totodată, Ministerul Apelor și Pădurilor, prin instituțiile aflate în subordine, veghează permanent și ferm la respectarea legii în domeniul forestier, iar acolo unde s-au constatat abateri, s-au sesizat de îndată organele penale. Ca și până în prezent, Ministerul Apelor și Pădurilor este deschis și dorește o colaborare permanentă atât cu instituțiile mass-media, cât și cu organizațiile neguvernamentale, astfel încât opinia publică să fie informată rapid, corect și la timp, nu așa cum s-a întâmplat în situația descrisă mai sus, când au fost difuzate informații inexacte, din lipsă de profesionalism, rea credință sau servind unor scopuri care ne scapă”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...