Prețul imobiliarelor ar trebui recalculate, Guda (AAFBR)

Date:

Imobiliarele sunt supraevaluate cu 20-25%, în acest moment, iar programul „Prima casă” ar trebui oprit gradual, susține președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda. „Acum văd imobiliarele supraevaluate undeva la 20-25%. Dacă faci un calcul mediu cu chiria care poate fi încasată pe metrul pătrat, pe zece ani, cu un grad de ocupare de 90% al activului și reinvestirea chiriei la un randament anualizat real de 3% pe o clasă de active cu risc sub medie cum ar fi obligațiuni, atunci ajungi la un preț pe metrul pătrat de 1 000 – 1.050 de euro. Astăzi este 1.250 euro. Pentru rezidențiale nișate într-o zona foarte bună ajunge la 2.000 de euro pe metrul pătrat. Îmi indică mai degrabă un maxim de 1.500 pe același calcul de chirie încasată pe zece ani și reinvestită la un randament de 3%”, a declarat Guda, într-o conferință organizată de Bursa de Valori București (BVB).

El este de parere că programul „Prima casă” ar trebui oprit gradual. „«Prima casă», din punctul meu de vedere, ar trebui gradual oprit. Anul trecut a reprezentat 80% din totalul creditelor acordate pentru achiziționarea unei locuințe noi. S-au contractat credite cu «Prima casă» unde avansul», deși minimul e de 5%, a fost plătit la un nivel de 50-60%. Aceasta a făcut ca prețul pentru imobiliare rezidențiale, apartamente noi, să fie ușor supraapreciat printr-o falsă alimentare a cererii, un program cu condiții de acces facil speculat de pătura cu un venit peste medie. În trendul de reducere a importanței acestui program, cred că ar trebui orientat către pătura cu venituri scăzute care are nevoie de un asemenea produs cu un avans mai mic”, a subliniat președintele AAFBR.

„Noua strategie de alocare a plafoanelor se înscrie pe linia reducerii graduale a intervenției statului prin garantare, asumând că piața creditului ipotecar se va dezvolta concomitent cu creșterea accesibilității populației la produsele standard ale băncilor”, se arată în documentul care citează un Ordin al ministrului Finanțelor Publice publicat în Monitorul Oficial. Conform FNGCIMM, această nouă procedură are ca scop utilizarea mai eficientă a plafoanelor alocate anual pentru programul «Prima Casă»”, prin elaborarea unor criterii care vor sta la baza evaluării activității finanțatorilor, potrivit Agerpres.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...