Prețul petrolului a urcat la maximul ultimei luni, după ce Siria a fost atacată direct de SUA

Date:

Cotația barilului de petrol a urcat vineri până la maximul ultimei luni după ce SUA a atacat cu rachete de croazieră o bază aeriană a guvernului sirian, atac ce a tulburat piețele globale din cauza îngrijorării privind inflamarea conflictului militar în regiunea cu mari rezerve petrolifere, transmite Reuters.

Cea mai dură acțiune militară a SUA în Siria de când a izbucnit războiul civil în această țară a crescut incertitudinile geopolitice din Orientul Mijlociu.

Petrolul, aurul, principalele valute și obligațiunile au reacționat puternic imediat după aflarea veștii atacului împotriva Siriei, pentru ca ulterior evoluțiile abrupte să se atenueze odată cu anunțarea unei cifre mai mici decât se anticipa privind numărului de locuri de muncă nou create în economia americană.

Cotația futures a țițeiul Brent a urcat cu 15 cenți la 55,04 dolari/baril, după ce atinsese un vârf intraday de 56,08 dolari, cel mai mare preț de  după 7 martie, la doar o oră după ce fuseseră anunțate loviturile efectuate de marina americană.

„Piața petrolului este din nou în urcare după reculul suferit în ultimele săptămâni. Fluxul de știri din ultimele ore readuce riscurile geopolitice pe radarul piețelor”, a declarat Frank Klumpp, analist al pieței petroliere la Landesbank Baden-Wuerttemberg, pentru Reuters.

Chiar dacă producția de petrol a Siriei este limitată, poziția geografică că alianțele cu marii producători din regiune înseamnă că orice escaladare a conflictului are potențialul de a provoca o scădere semnificativă a ofertei de pe piață.

Însă, în cursul zilei de vineri, cotațiile petrolului au pierdut din avânt după ce atacul american cu rachete în Siria a fost relativ limitat iar macroindicatorii economiei SUA au fost sub așteptări, ceea ce a influențat piețele globale.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...