Program de combatere a poluării Dunării cu plastic

0

AsociațiaMaiMultVerde” a lansat programul „Cu apele curate”, pentru „implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene”. Programul este iniţiat împreună cu Lidl Romania şi se derulează în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe), One World România la Școală și Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) şi se înscrie în campania Beat Plastic Pollution lansată de UN Environment, în Agenda European 2030 și în obiectivele de dezvoltare sustenabilă promovate de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Scopul programului, enunţat de Doru Mitrana, președintele Asociației „MaiMultVerde”, este „de a reduce poluarea apelor Dunării, atât prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și prin măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Ambele categorii de activități sunt absolut necesare, trebuie menținute pe termen lung și extinse în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, de pe teritoriul României și în toate celelate țări riverane. Le mulțumim partenerilor pentru încredere și susținere, precum și voluntarilor pentru implicare”.

O primă concretizare s-a produs prin scoaterea a 5 tone de deșeuri de plastic din aria de protecție specială Insula Sacalin-Zătoane de către 100 de participanți la tabăra de voluntariat de la Sfântu Gheorghe, Rezervația Biosferei Delta Dunării (5-31 mai).

Cristina Hanganu, director de comunicare și CSR la Lidl România, subliniază că „sustenabilitatea este unul dintre factorii care ne ghidează activitatea, iar implicarea în cele mai importante probleme ale comunității, o primisiune pe care ne-am asumat-o pentru un viitor mai bun. Ca semnatari ai Pactului Global al Națiunilor Unite (UN Global Compact), dar și ca cetățean corporativ responsabil, Lild România își propune să contribuie la reducerea cantității de plastic din mediul înconjurător, atât prin eficientizarea proceselor de business proprii, cât și prin susținerea unor inițiative de combatere și prevenire a poluării cu plastic. Cu Apele Curate contribuie la 6 dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila: apă curată, consum  și producție responsabile, acțiune climatică, viață acvatică, viață pe uscat, parteneriat pentru obiective”.

Programul continuă cu acțiuni de igienizare a malurilor Dunării între 5 iunie – Ziua Internațională a Mediului și 29 iunie – Ziua Dunării, cu identificarea și implementarea de soluții preventive în perioada iulie-septembrie, cu evaluarea și revizuirea la sfârşitul anului a politicilor publice privind gestiunea deșeurilor din plastic, protejarea apelor și educația pentru mediu, angrenate fiind Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naţionale, Departamentul de Dezvoltare Durabilă, Administraţia Naţională Apele Române, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării.