Menţinerea creşterii economice poate reprezenta o şansă pentru trecerea României la euro în 2022-2025, a apreciat europarlamentarul Norica Nicolai, adăugând că, pentru aceasta „este crucial să avem câteva companii naţionale”. Sublinierile au fost oferite ca răspuns în dialogul cu elevi şi profesori ai Colegiului Tehnic „Mircea cel Bătrân” din Bucureşti (foto), reprezentând o nouă acţiune în programul educativ „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), derulat în toate statele membre ale Uniunii Europene, la noi, de către Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, cu sprijinul asociației APDD „Agenda 21”. Programul are ca obiectiv „îmbunătățirea cunoștințele despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor”. Forma desfăşurii este competiţională, pe durata întregului an şcolar.

Colegiului Tehnic „Mircea cel Bătrân” din Bucureşti s-a remarcat deja ca un candidat serios la titlul de „Școală-ambasador al Parlamentului European”. Întâlnirea cu europarlamentarul Norica Nicolai a consolidat această aspiraţie. Au participat de asemenea parteneri şi susţinători ai colegiului de la Primăria Sectorului 1, de la Guvern şi de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Întâlnirea a oferit posibilitatea unui dialog substanţial, în care elevii s-au interesat de sistemul adoptării actelor normative în Parlamentul European, de agenda preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în condiţiile coincidenţei perioadei (ianuarie-iunie 2019) cu momentul Brexit (martie 2019), de reliefarea la nivelul Legislativului european a Centenarului Marii Uniri, de gestionarea de către instituţiile europene a fenomenului migraţionist actual. Norica Nicolai a apreciat că negocierile pentru Brexit sub mandat românesc şi repartizarea fondurilor pentru planul financiar european multianual reprezintă marile provocări ale preşedinţiei care va reveni ţării noastre la Consiliul  UE. De asemenea, a semnalat că tot în contextul Brexit-ului este de găsit o rezolvare convenabilă pe linie comercială, ştiut fiind că în acest moment România exportă mai mult decât importă în raporturile cu Marea Britanie.

În sens larg, legat inclusiv de accesul în spaţiul economic european, prof. ing. Nicoleta Gaidoş, directorul Colegiului Tehnic „Mircea cel Bătrân” din Bucureşti, a reamintit tradiţia veche a acestei unităţi în formarea profesională, actualizată prin dezvoltarea învăţământului dual.