Proiectul românesc Over4, medalie de bronz la Olimpiada Caselor Solare

Date:

Echipa României creatoare a proiectului Over4 a obținut medalia de bronz la Olimpiada Caselor Solare, cea mai importantă competiție internațională de arhitectură sustenabilă și inginerie, Solar Decathlon, desfăşurată la Szentendre, în Ungaria. În aceeaşi competiţie, echipa multidisciplinară Over4 (studenți, absolvenți, tineri profesioniști în arhitectură și construcții) a devenit vicecampioană la probele de comunicare, inovație și bilanț energetic. Proiectarea construcţieia durat doi ani. Competiţia în sine a constat din construirea în 15 zile a unui prototip inovator de casă solară și sustenabilă, testat prin 10 probe, de arhitectură, inginerie, eficiență energetică, inovație, comunicare, potențial de implementare pe piață etc. Răzvan Butucescu, Project Manager al proiectului Over4, face o descriere a competiţiei: „Concursul a început pe 27 iunie, când s-a dat startul celor 15 zile de asamblare, timp în care a trebuit să descărcăm TIR-urile, să asamblăm și să punem în funcțiune casa, ca mai apoi să o pregătim pentru cele 10 probe. Am reușit să ne încadrăm cu succes în acest interval, fiind prima echipă care a obținut toate inspecțiile tehnice și a intrat oficial în competiție. A fost o provocare inginerească pe care am trecut-o cu brio, deși nu ne putem compara cu celelalte echipe din punctul de vedere al bugetelor!”

Cătălin Sima, președintele Asociaței Over4, accentuează: „Este pentru prima dată când o echipă românească urcă pe podium în competiția Solar Decathlon, după alte trei echipe care au participat în edițiile din anii trecuți. Cu fiecare participare obținem rezultate din ce în ce mai bune, devansând echipe de top din vestul Europei, precum Spania, Belgia şi chiar echipe de pe alte continente, precum Thailanda şi Algeria. Este extraordinar, Over4 a scris istorie!”   

Daniel Butucel, Sponsorship Manager în proiectul Over4, subliniază: „Este extraordinar cum pornind de la 0, fără niciun buget inițial, am reușită să ajungem în acest punct. Au fost doi ani plini de provocări, atât tehnice, cât și financiare peste care am trecut cu bine. După mii de mailuri și telefoane, sute de întâlniri și evenimente la care am participat și organizat, am întâlnit oamenii extraordinari din spatele companiilor partenere care au decis să investească în viitorul României. Mulțumim celor peste 80 de parteneri, universităților, autorităților locale și tuturor celor care au avut un aport în acest rezultat excepțional!”  

Din punct de vedere tehnic, prototipul casei solare româneşti Over4 este descris de realizatorii lui ca „un exemplu de bune practici despre cum poți construi eficient energetic, cu materiale sustenabile și costuri reduse, fiind adresată pieței construcțiilor din România. Are o amprentă totală la sol de 130 mp, este construită pe structură de lemn, pe două niveluri și este unică prin faptul că poate fi utilizată atât ca locuință, cât și ca spațiu de co-working, datorită mobilierului reconfigurabil. Este o casă solară, 100% electrică, ce produce de două ori mai multă energie decât consumă, direct de la soare. Este proiectată și construită ca fiind o casă pasivă, cu un consum de energie foarte redus pentru încălzire, răcire și ventilare, deoarece respectă toate cerințele și criteriile standardului Passivhaus. Certificarea Green Homes de către Consiliul Român al Clădirilor Verzi atestă faptul că prototipul Over4 este și o casă sustenabilă”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...