Protecţie şi valorificare ştiinţifică pentru piese de patrimoniu

Date:

Primirea în comodat a unor obiecte de patrimoniu de către Muzeul Naţional de Istorie a României din partea Fundației „Dignitas” a oferit cadrul unor aprecieri mai largi de ordin economic, juridic şi cultural privind piaţa şi circulaţia de profil. Comodatul – încredinţarea spre păstrare, protecţie şi valorificare ştiinţifică a unor obiecte – a fost evidenţiat ca fiind mai uşor de realizat decât donaţia, pe care legislaţia, costurile de expertizare şi birocraţia o fac greoaie. Cât priveşte achiziţionarea de obiecte de pe piaţă, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al Muzeului Naţional de Istorie a României, a subliniat că legislaţia nu permite muzeelor să participle la licitaţii. În aceste condiţii, se dovedesc salutare parteneriatele cu organizaţii, fundaţii etc. pentru încredinţarea unor valori. Piesele de patrimoniu oferite în acest fel de Fundația „Dignitas” şi accesibile publicului sunt un steag cu Stema Regală a României (cca. 1890), afișele „Unirea țărilor surori” (1930) şi „Eroii Războiului de Independență” (cca. 1938), un panou cu fotografiile membrilor Senatului României la 1900, diploma emisă de Societatea „General Praporgescu” la începutul secolului XX pentru glorificarea eroilor români din Primul Război Mondial (foto), Hrisovul de întemeiere a Societății Culturale „Vrancea” sub patronajul Reginei Maria, cu semnăturile olografe ale membrilor fondatori (1925), un panou educativ de cazarmă despre consecinţele dezertării, extrase referitoare la Carol I din „L’illustration: journal universel” şi „Le Journal illustré”

„Fundația „Dignitas” desfăşoară un program permanent de colaborare cu muzee, intitulat „Recuperări istorice”, pentru prezentarea spre cunoaştere şi cercetare a unor piese cu valoare identitară din colecția proprie.

 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...