Record de participare la Concursul Internaţional Enescu 2018

Date:

Concursul Internațional „George Enescu”, București, 1-23 septembrie 2018, ediția a XVI-a, a fost, practic, lansat, odată cu anunţarea, la Ateneul Român, a unor informaţii esenţiale, dovedind anvergura evenimentului dincolo de universul muzical. La 60 de ani de la prima ediţie (1958), acum este consemnat un record de participare: 400 de tineri muzicieni, din 46 de țări de pe cinci continente. Aria geografică de cuprindere şi dimensiunile diverse ale delegaţiilor (unele foarte mari) au inspirat, cu ocazia prezentării inaugurale, chiar comparaţii cu evenimente olimpice: 212 concurenți din Europa și Orientul Apropiat, 148 din Asia, 29 din America de Nord, 9 din Australia și Noua Zeelandă, 2 din America de Sud.. Cei mai mulţi competitori sunt înscrişi din Coreea de Sud (70). Din România sunt 36. Mulţi participă şi din China, Japonia, Rusia, Italia, SUA etc. Pe secţiuni, vor fi 126 de concurenți la Pian, 121 la Vioară, 126 la Violoncel, 27 la Compoziție. În condiţiile unei asemenea înscrieri, se va organiza o etapă de preselecţie.

La semnificaţia evenimentului în contextul larg actual s-a referit dirijorul Vladimir Jurowski (intervenţie prin skype, foto Cătălina Filip), directorul artistic al concursului, ca şi al festivalului Enescu: „În lumea de astăzi, când contextul geopolitic este atât de complex, muzica clasică are puterea să ne unească, prin forța exemplului. Diferite naționalități se reunesc pentru a cânta într-o orchestră sau într-un cor și prin aceasta trebuie să suspende toate conflictele și problemele, pentru că dacă nu o fac, este imposibil să cânte împreună. Muzica nu te va abandona niciodată, nu te va trăda fiindcă muzica înseamnă armonie, și pace. Cred că artiștii, muzicienii pot purta acest mesaj al păcii, al coeziunii și acesta este ceea ce trebuie să transmitem către tinerii muzicieni. Există întotdeauna speranță, trebuie doar să investim în ea!”

Din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Mădălin Voicu, a dat asigurări în sensul preocupării pentru susţinerea, inclusiv financiară, cuvenită „unui asemenea eveniment care înseamnă foarte mult nu numai pentru viaţa culturală a României”.

Directorul executiv al concursului şi festivalului Enescu, Mihai Constantinescu, a subliniat că laureaţii din acest an se vor regăsi în programul festivalului din 2019 (cele două evenimente se desfăşoară în alternanţă). Sub aspect financiar, valoarea totală a premiilor este de 115.000 euro.

Biletele şi abonamentele vor fi puse în vânzare la începutul lunii mai, în reţeaua Eventim – online, pe www.eventim.ro şi la punctele de vânzare proprii din ţară şi din străinătate. Biletele costă între 40 şi 55 lei. Preţurile abonamentelor sunt 400 lei (categoria I) şi 300 lei (categoria II) şi asigură acces la gala de deschidere, toate recitalurile din etapele II şi semifinală, gala de închidere, precum şi toate recitalurile extraordinare. La primele două etape, accesul este liber. Prima etapă se va desfăşura la Universitatea Naţională de Muzică, celelalte etape, la Ateneul Român. În general, deschiderea către comunicare cu publicul va fi anul acesta mai largă, va începe din mai, într-o diversitate de forme offline şi online, inclusiv o serie de filme educaţionale.

Articolul precedent
Articolul următor

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...