Recuperarea unei părți din taxa de drum plătită în Germania în 2017-2020

Date:

Companiile de transport rutier din România care au achitat taxe de drum în Germania în perioada 2017-2020 pot recupera între 4% și 7% din cuantumul taxelor: Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că statul german a încasat suplimentar și nelegal sume aferente taxării infrastructurii de la transportatorii rutieri.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) informează că „cea mai eficientă soluție de rambursare a taxei de drum plătite în plus este prin înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, pusă la dispoziție de firma de avocatură Hausfeld din Germania și compania eClaim GmbH, în parteneriat cu UNTRR. Termenul limită de înscriere este 4 decembrie 2020”.

Pornind de la hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene, UNTRR explică: la calcularea taxei de drum, Germania a luat în considerare costurile poliției rutiere, cu toate că acest lucru nu este permis în legislația europeană. În calculul taxei de drum ar fi trebuit inclus doar costul infrastructurii. Prin urmare, toate firmele care au plătit suplimentar taxele de drum au dreptul la o rambursare din partea statului german, iar conform datelor actuale, aceasta se ridică între 4% și 7%. Perioada de prescripție pentru cererile de rambursare este de trei ani. Astfel, rambursările pentru perioada de înainte de 2017 nu mai pot fi revendicate de către companii, cu excepția cazului în care acestea au luat deja măsuri pentru a suspenda sau întrerupe limitarea într-o etapă anterioară. Pentru taxele de drum plătite în 2017, perioada de prescripție va expira la 31 decembrie 2020, de aceea sunt recomandate acțiuni urgente pentru ca cererile din 2017 să fie menținute. După înregistrarea pe platforma www.tollreclaim.com/ro/home-ro, firmele vor primi un email de confirmare, urmând ca în perioada următoare să le fie trimise documentele pentru semnare. Astfel, vor trebui semnate și încărcate pe platformă mandatul și acordurile de finanțare, iar o procură trebuie semnată și trimisă la Hausfeld prin poștă. După semnarea contractelor între compania de transport și firma de avocatură Hausfeld, trebuie furnizate informații despre taxele de drum plătite, respectiv toate facturile lunare din 2017 până în 2020. eClaim GmbH va acoperi toate cheltuielile de judecată, precum și onorariile Hausfeld în schimbul unui comision în caz de succes. Există diferite valori ale comisionului de succes care depind de modul de soluționare a cazului – dacă se ajunge la o înțelegere cu statul german înainte de a se întreprinde orice acțiune în justiție sau trebuie să se desfășoare proceduri unice sau sunt necesare procese individuale pentru fiecare companie”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Provocările Fiscale în Sectorul Petrolului și Gazelor Naturale din România

de Tănase Stamule decanul Facultății de Administrarea...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...