ROCKWOOL anunță obiective ambițioase în materie de decarbonizare globală

Date:

ROCKWOOL primește aprobare independentă pentru noi obiective de decarbonizare ca urmare a inițiativei Science Based Targets (Obiective bazate pe știință, SBTi), a cărei abordare ne va consolida și mai mult poziția de companie cu emisii negative nete de carbon

ROCKWOOL, cel mai mare producător mondial de produse de tip vată minerală bazaltică, anunță obiective de decarbonizare globale ambițioase, bazate pe știință, care au fost verificate și aprobate de inițiativa Science Based Targets (SBTi).

Elementele-cheie ale planurilor de decarbonizare ale ROCKWOOL includ:

  • Reducerea emisiilor absolute de gaze cu efect de seră din fabrică cu 38% până în anul 2034 (față de anul de referință 2019) [1]
  • Reducerea emisiilor absolute de gaze cu efect de seră care nu provin din fabrică cu 20% până în anul 2034 (față de anul de referință 2019)[2]

Aceste obiective de reducere a emisiilor absolute care completează obiectivele noastre de durabilitate existente, echivalează cu o reducere ambițioasă cu o treime a emisiilor de gaze cu efect de seră pe ciclu de viață ROCKWOOL (Domeniile de aplicare 1, 2 și 3) până în anul 2034, asigurând în același timp reducerea continuă a intensității carbonului (carbon emis pe tonă produsă) a producției noastre.

Directorul General Executiv al Grupului ROCKWOOL, Jens Birgersson, afirmă: „Suntem mândri că suntem printre puținele companii de producție cu consum intensiv de energie ale căror obiective de reducere a emisiilor bazate pe știință au fost verificate și aprobate de SBTi. Aceste noi obiective au ca fundament faptul ca suntem deja o companie cu emisii negative nete de carbon. Deși nu foarte multe companii pot face această afirmație, știm, de asemenea, că nu este suficient, motiv pentru care ne-am asumat acest traseu ambițios de decarbonizare”.

Aducând precizări referitor la angajamentul de decarbonizare al ROCKWOOL, Jens Birgersson continuă, „Atingerea acestor obiective de reducere a emisiilor va reprezenta un pas important în realizarea ambiției globale de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale societății la zero net până în 2050. Demonstrând că o companie de producție cu consum intensiv de energie poate atinge aceste obiective, sperăm să îi inspirăm pe ceilalți să ia măsuri pentru a contribui la crearea unui viitor mai verde și mai durabil”.

Alberto Carrillo Pineda, Director, Science Based Targets din cadrul CDP, unul dintre partenerii inițiativei Science Based Targets, afirmă, „Felicităm Grupul ROCKWOOL pentru că sunt lideri în sectorul lor prin inițiativa Science Based Targets care aprobă obiectivele lor de reducere a emisiilor! Prin stabilirea unor obiective bazate pe cercetarea climatică, Grupul ROCKWOOL își pregătește succesul în tranziția către o economie netă-zero”.

Noile angajamente de decarbonizare se bazează pe statutul existent al ROCKWOOL în calitate de companie cu emisii negative nete de carbon (CO2e), întrucât, pe durata utilizării sale, produsul de izolare pentru construcții ROCKWOOL vândut în 2019 va economisi de 100 de ori carbonul emis pentru producția sa[3]. Abilitatea de a recicla infinit vata minerală bazaltică fără pierderi în materie de performanță o deosebește, de asemenea, de materialele de construcție nereciclabile care altfel, trebuie incinerate, rezultând emisii la sfârșitul ciclului de viață. Reciclarea vatei minerale bazaltice în cadrul fabricilor noastre contribuie la reducerea emisiilor de carbon aferente producției.

Bazându-ne pe eforturile noastre de zeci de ani de îmbunătățire a eficienței energetice a propriilor operațiuni, reducerea emisiilor directe din producția noastră reprezintă un punct-cheie al inovației noastre tehnologice. De exemplu, dezvoltăm o tehnologie de topire electrică la scară largă, bine adaptată mediului înconjurător în țările în care rețeaua electrică prezintă deja un nivel scăzut de carbon. Din acest motiv, am ales fabrica noastră din Moss, Norvegia, pentru a testa ceea ce va deveni cel mai mare topitor electric din industrie. Odată cu lansarea noului topitor, emisiile de carbon ale fabricii Moss se vor reduce cu aproximativ 80%.

Pe măsură ce continuăm decarbonizarea, numărăm deja beneficiile investițiilor substanțiale în tehnologia de topire flexibilă din punct de vedere al combustibilului care ne permite să trecem de la cărbune la combustibili mai puțin consumatori de carbon precum gazul natural sau biogazul, în unitățile în care această tehnologie este utilizată. Pe lângă adoptarea gazelor naturale în anul 2020 în cazul celor două fabrici daneze și a biogazului certificat neutru pentru climă în anul 2021, vom converti și una dintre fabricile noastre din Polonia la gaze naturale în anul 2021 și vom începe operațiunile la noua noastră unitate în construcții din Statele Unite cu gaze naturale în loc de cărbune. Ne propunem să transformăm alte fabrici folosind această tehnologie de topire flexibilă din punct de vedere al combustibilului de la cărbune la gaz în următorii câțiva ani.

În viitor, aspectele învățate din aceste inovații multiple și eforturile noastre continue de eficiență energetică vor fi aplicate pentru alte unități de operațiuni globale ale ROCKWOOL.


[1] Obiectivul de 38% acoperă emisiile din Domeniile de aplicare 1 și 2

[2] Obiectivul de 20% acoperă emisiile din Domeniul de aplicare 3

[3] Inclusiv emisiile generate în amonte de la extracția și transportul de materii prime și combustibili

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...

EY România a asistat Hidroelectrica în achiziția unor linii de business ale UCM Reșita

EY România a asistat Hidroelectrica, cel mai mare producător...