România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia

Date:

România va participa la Expoziția Internațională de Arhitectură La Biennale di Venezia 23 mai-29 noiembrie 2020 (ediţia 17), cu proiectul „Fading Borders”, desemnat câștigător prin concurs național. Echipa proiectului este formată din arhitecţii Irina Meliţă, Ştefan Simion, Cristi Bădescu, Ştefania Hîrleaţă, Radu Tîrcă, membri ai biroului de arhitectură „Poster”. Proiectul se încadrează în tema ediției din acest an a Bienalei, „Cum vom trăi împreună?”, prin tratarea subiectului reprezentat de „părăsirea României de mai mult de 3,4 milioane de cetățeni în perioada 2007-2019. Fading Borders documentează această realitate aducând împreună două proiecte de cercetare: Plecat – care analizează fenomenul complex de conviețuire a emigranților români în  cadrul diferitelor comunități locale din Europa și Shrinking Cities – care vorbește despre declinul și contracția orașelor românești, privite ca fenomen de amploare”.

Participarea României la Bienală este asigurată de Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român, Uniunea Arhitecților din România. Comisarul participării României la Bienala de Arhitectură de la Veneția 2020 este arhitectul Attila Kim.

Cu ocazia prezentării proiectului, ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a subliniat că România este unica ţară care deţine două spaţii expoziţionale la Veneţia: pavilionul naţional, cumpărat și construit, cu eforturi personale, de Nicolae Iorga în 1940 (foto) și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneția.

La rândul său, Mirel Taloș, președinte interimar al Institutului Cultural Român, a reamintit că participarea cu tradiţie de peste o sută de ani a României la Bienala de la Veneţia (Bienala de artă şi, în ultimele decenii, şi cea de arhitectură) reprezintă „cel mai vechi proiect de promovare culturală a României, prin care promovăm creativitatea”. Actuala participare are un caracter deosebit, înscriindu-se în succesiunea Sezonului România-Franţa şi a prezenţei la Europalia.  

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...