România la summitul european al afacerilor familiale

Date:

 

La Bruxelles s-a desfăşurat al V-lea summit european al afacerilor familiale, cu prezentarea în faţa exponenţilor Parlamentului European a perspectivei în domeniu pentru Noua Europă.

România a fost reprezentată de o delegație a asociaţiei naţionale de profil Family Business Network România (FBN România), formată din: Florin Madar – președintele FBN România si fondator al grupului Temad, Maria Iosif – membru al FBN România și fondator al Novaintermed, av. Mihaela Hârşan – secretar general al FBN România (foto).

Maria Iosif subliniază: „Am cunoscut la summit oameni cu experiență multigenerațională în afaceri, oameni care au avut un impact deosebit în businessul lor, restructurându-l complet atunci când a fost nevoie, aducând un spirit nou ancorat in contemporaneitate, care uneori răsturna poziția conservatoare a generațiilor anterioare, manifestând flexibilitate și adaptabilitate; oameni care au adus un salt calitativ si cantitativ în companiile familiilor lor, iar asta, pentru un antreprenor român aflat la prima generație, este un aport neprețuit de informație utilă”.

Florin Madar: „La summitul afacerilor de familie din Bruxelles, politicieni precum Gunther Oettinger – comisar european pentru buget şi HR și Martina Dlabajova – membru în Parlamentul European, având în spate experiență antreperenorială, ne-au încurajat să construim și să menținem un dialog permanent cu politicul, în scopul informării continue asupra nevoilor de business specifice, astfel ca impactul inițiativelor legislative să fie constructiv si benefic”.

În urma reuniunii au fost sintetizate mai multe aspecte determinante pentru etapa următoare:

„Uniunea Europeană trebuie să se asigure că întreprinderile sale pot beneficia de oportunitățile pieței unice, de globalizare, și că acestea, la rândul lor, vor aduce beneficii cetătenilor Europei.

Uniunea Europeană  trebuie să creeze echitate financiară și să promoveze un sistem care să încurajeze acumularea de capitaluri proprii.

Război pentru talente a fost un alt subiect de interes pentru reprezentanții afacerilor prezenți la summit, aceștia subliniind că UE trebuie să se concentreze asupra furnizării de competențe adecvate pentru locurile de muncă și că întreprinderile și indivizii pot să facă față schimbărilor tehnologice tot mai rapide.

O atenție deosebită trebuie acordată colaborării dintre antreprenori, guvernele naționale şi instituțiile europene, in scopul promovării uceniciei și al invățării la locul de muncă, prin promovarea unui sistem educațional dual, astfel încât deficitul de competențe să poată fi acoperit din resurse proprii.

Pentru UE este vitală existența unui regim internațional de comerț liber puternic. Sub amenințarea unei reacții protecționiste din partea S.U.A și riscul ca instituțiile și regulile UE şi cele globale să devină tot mai greoaie pentru afacerilie de familie europene, acum a devenit o urgență să ne asigurăm că UE poate și va vorbi cu o singură voce.

Transferul succesiunii de afaceri este și va fi întotdeauna o provocare enormă pentru întreprinderile familiale. Pregătirea corectă  a generației următoare și încurajarea acesteia în mod corespunzător de către mediul juridic, administrativ și fiscal, asigură potențial uriaș pentru reînnoire și creștere în Europa. Afacerea de familie este acel business construit și dezvoltat de familie de-a lungul generațiilor, incluzând valori, tradiții și cunoaștere. Ca urmare, datorită complexitătii succesiunii afacerilor de familie, a fost subliniată importanța mediului în care are loc transferul, astfel încât să se ofere afacerii de familie cea mai bună șansă de supraviețuire”.

Întreprinderile europene de familie susțin că „o cale favorabilă de dezvoltare a afacerilor este mai presus de toate prioritizarea pregătirii de cetățeni cu reale competențe profesionale și crearea de locuri de muncă corespunzătoare pregătirii acestora”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...