Schimbarea strategiei de privatizare a Hidroelectrica amână cu un an listarea la bursă

Date:

Strategia de privatizare a Hidroelectrica ar putea fi schimbata, astfel incat toti banii din listare sa ajunga la bugetul de stat, nu la companie pentru investitii, dupa cum a declarat luni Andreea Lambru, presedintele Consiliului de Supraveghere al producatorului de energie.

„Actualul Consiliu de Supraveghere va sustine procedura de listare la bursa, dar exista un comitet format din mai multe institutii care se ocupa de listarea la bursa si de un consortiu cu care Hidroelectrica are contract”, a declarat Andreea Lambru, noul presedinte al Consiliului de Supraveghere, potrivit Agerpes.

De altfel, chiar Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei si actual deputat ALDE, sustine ideea schimbarii strategiei de privatizare. Acesta sustine ca Hidroelectrica nu are nevoie de banii din privatizare. Hidroelectrica ar putea obtine un miliard de euro din listarea la bursa, daca procesul ar fi derulat in acest an, insa acesti bani ar trebui sa mearga la bugetul de stat, intrucat producatorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri, a declarat, luni, Remus Borza, intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

„Este vorba de o hotărâre de Guvern pe care Ministerul Energiei și consorțiul o elaborează. În momentul acela putem discuta de reluarea procedurii de listare în noile condiții”, a ținut să explice Lambru.

În opinia sa, este preferabilă metoda de listare prin care banii merg la bugetul de stat, adică listarea directă a unui pachet de 15% din acțiunile deținute de Ministerul Energiei. Potrivit actualei metode de listare a Hidroelectrica, aprobată de Guvern în 2013, adică prin majorare de capital, fondurile ar fi urmat să rămână în bugetul companiei.

Deputatul ALDE, Remus Borza, fostul administratorul judiciar al companiei, a declarat că Hidroelectrica ar putea obține un miliard de euro din listarea la bursă, dacă procesul ar fi derulat în acest an, însă acești bani ar trebui să meargă la bugetul de stat, întrucât producătorul de energie nu are nevoie de aceste fonduri.

„Hidroelectrica are rezerve de 2,2 miliarde de lei, adică 500 de milioane de euro cash în depozite bancare. Dacă este să facem listarea, care este un moment de răscruce pentru Hidroelectrica, nu există o favorabilitate mai mare pentru Hidroelectrica și n-a existat niciodată cum există astăzi. Hidroelectrica poate fi listată la un multiplu EBITDA de 15-20 de ori, ori asta înseamnă o valoare a companiei între 7,5 și 10 miliarde de euro. Înseamnă că, la o listare de 15%, anul acesta în conturile Hidroelectrica sau în trezoreria Ministerului de Finanțe poate să mai intre un miliard de euro”, a spus Borza. Potrivit acestuia, Hidroelectrica nu are nevoie de banii care vor fi obținuți din privatizare.

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate