Statutul profesiei didactice, investigat de RBL

Date:

Romanian Business Leaders (RBL), „organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și șefii de companii din mediul de business privat”, împreună cu D&D Research, a efectuat un studiu asupra percepţiei meseriei de profesor în România, în funcţie de criterii precum locul în topul ocupațiilor, nivelul salariului, încrederea profesorilor în a le recomanda propriilor copii să devină profesori, evaluarea respectului acordat profesorilor de către elevi. Reţinem o serie de informaţii şi aprecieri din prezentarea asupra investigaţiei oferite de Măriuca Talpeş – membru în consiliul director RBL şi manager Intuitext, Dragoş Neacşu – membru în consiliul directot RBL şi CEO Erste Asset Management, Dan Petre – business developer D&D Research şi profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (foto).

Din perspectiva părinților, cadrele didactice sunt la fel de importante precum medicii şi se situează în ierarhia profesională de ansamblu pe locrile 9 (învăţători), 10 (profesori de gimnaziu şi de licei), 4 (directori de unităţi de învăţământ). Profesorii înşişi se poziționează alături de bibliotecari pe locurile 11-12 din 13 între ocupaţii. Locul mediu la nivel european este 7.

86% dintre părinții respondenţi apreciază că salariile profesorilor sunt prea mici și consideră necesar ca salariile la intrarea în învățământ să crească cu 75-100%. Faţă de această situaţie, „RBL cere un buget anual de 6% din PIB pentru educație și creșterea autonomiei școlilor în a-și administra resursele”. Numai aproximativ 49% dintre respondenți consideră că profesorii ar trebui plătiți în funcție de performanța elevilor, ceea ce situează România pe ultimul loc între țările studiate. Totodată, încrederea că profesorii le oferă elevilor o educație bună este în România peste media țărilor analizate sub acest aspect.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Implicațiile legislației REIT în contextul pieței imobiliare din România

| de Laurențiu Stan, consultant financiar (foto)

Atenție la valoarea în vamă – noi ghiduri de simplificare emise de Comisia Europeană vin în sprijinul importatorilor

de Mihai Petre, Director, Global Trade, EY RomâniaCosmin Dincă,...

PwC Internal Audit Study: Îngrijorați  de riscurile tot mai mari, managerii vor ca auditul să acționeze mai rapid și din proprie inițiativă 

de Mircea Bozga, Partener PwC România Managementul companiilor își dorește...