SUA: Redresarea economiei a ȋnceput; Biden propune un plan ambițios de infrastructură

Date:

Ionut Paulenco, analist al platformei de investiții eToro, comentează:

Economia SUA este pornită pe calea unei puternice redresări post-pandemie, raportul privind locurile de muncă din martie arătând că luna trecută au fost adăugate 916.000 de slujbe. Aceasta cifră este cu mult mai mare decât cele 675.000 de noi locuri de muncă pe care le-au prezis analiștii, în timp ce rata șomajului a scăzut la 6%.

În ceea ce privește situația covid, lucrurile par să se îmbunătățească, numărul deceselor scăzând sub 1.000 pe zi săptămâna trecută. SUA are unul dintre cele mai reușite programe de vaccinare, 40% dintre adulți primind deja cel puțin o doză, iar președintele Joe Biden a promis să vaccineze 200 de milioane de americani până la sfârșitul lunii mai.

Aceasta este o veste bună, având în vedere că economia SUA reprezintă aproximativ un sfert din economia mondială. Și pentru că Asia are, de asemenea, o performanță bună, șansele pentru o revenire puternică post-covid pentru economia mondială sunt bune, în ciuda problemelor din Europa, care încă se confruntă cu creșterea ratelor de infecție covid și cu o distribuire mai lentă a vaccinului

Inflația amenință creșterea sectorului tehnologic și economiile emergente

Desigur, ca și în cazul pachetului de stimulare economică de 1,9 trilioane de dolari a lui Joe Biden, îngrijorările cu privire la inflație se mențin, deoarece investitorii se așteaptă ca ratele dobânzilor să crească, afectând marjele companiilor care cresc rapid și trebuie să împrumute bani pentru a se extinde, cum e cazul celor din sectorul tehnologic .

De asemenea, economiile emergente s-ar putea confrunta cu costuri mai mari ale împrumuturilor, mai ales acum când au nevoie de mai mulți bani pentru a-și acoperi pierderile cauzate de pandemie. Acest lucru ar putea împiedica recuperarea rapidă post-covid și ar putea impune măsuri de reducere a costurilor în țări precum România.

Planul istoric pentru infrastructură al lui Biden

Joe Biden a dezvăluit miercurea trecută planul de investiții în infrastructură, un plan „o dată la generație” în valoare de 2,25 trilioane de dolari și despre care a afirmat că va crea milioane de locuri de muncă bine plătite. Aceste noi slujbe ar ajuta la modernizarea modului în care funcționează rețelele de energie, apă și transport, concentrându-se totodată asupra inechităților adânc înrădăcinate în societatea americană.

Planul prevede alocarea a 621 miliarde de dolari pentru o reînnoire masivă a drumurilor și repararea a peste 10.000 de poduri. „Amtrack Joe”, așa cum a fost numit în trecut Joe Biden pentru călătoriile sale zilnice cu trenul la Washington, a oferit, de asemenea, 80 de miliarde de dolari pentru a sprijini repararea și dezvoltarea rețelei feroviare.



Ionuț Paulenco, analistul de piață pentru România al eToro, vă oferă comentariul său săptămânal privind ultimele evenimente de pe piețele financiare. Lucrând la eToro și discutând zilnic cu clienții români, Ionuț aduce o experiență de peste 7 ani în industria financiară, specializându-se în diversificarea portofoliilor și în acțiuni.

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Relația românilor cu băncile în ultimii opt ani 

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar...

Mihai Daraban: C.E. trebuie să se implice în uniformizarea modului de funcționare a camerelor de comerț europene

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR),...

Misiune economică România-Spania la Barcelona și în Insulele Baleare

Platforma Repatriot, care conectează românii din afara granițelor cu...

Concurs european de educație financiară organizat de Asociația Română a Băncilor

  Asociația Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională...