Universitatea din București și Ministerul Fondurilor Europene au semnat contractele de finanțare pentru dotarea cu tehnologie de ultimă generație a laboratoarelor de cercetare ale Universității din București prin proiectul „Întărirea capacității de cercetare ecosistemică şi biodiversitate a Universității București prin e-ştiinţă şi tehnologie – Lifewatch Romania”, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate (POC), în valoare totală de 50,8 milioane lei. Întrevederea dintre prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, ministrul fondurilor europene, Marcel Ioan Boloș și secretarul de stat Călin Bota a vizat inclusiv direcțiile strategice de evoluție a Universității din București.

Prof. univ. dr. Marian Preda: „Proiectul LifeWatch este unul de importanță majoră pentru centrele de cercetare ale UB și presupune dotarea cu tehnologie de vârf a laboratoarelor pe care Universitatea din București le are în centrele de cercetare aflate pe tot parcursul Dunării (Eșelnița, Orșova, Brăila și Sfântu Gheorghe) și în zone importante de biodiversitate (Țara Hațegului – Geoparcul Internațional UNESCO, Sinaia – Stațiunea Zoologică). În afară de discuții privind acest proiect pe care îl finanțează guvernul cu fonduri europene și al cărui beneficiar este Universitatea din București, în cadrul întâlnirii am discutat, de asemenea, despre proiectele de dezvoltare și de cercetare ale Universității din București, axate pe 4 piloni centrali – Natura, Educația, Societatea și Tehnologia – în care dorim să integrăm componentele de cercetare ale celor 19 facultăți ale Universității din București”.

Marcel Ioan Boloș: „Este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici, la Universitatea din București, și să semnez un contract de finanțare important pentru un proiect de cercetare pe zona ecosistemelor și biodiversității cu o valoare de 50 milioane lei și o durată de implementare de 31 luni. Proiectul face parte din strategia pe care Guvernul României o susține pentru universitățile din România și sprijinul pentru activitățile desfășurate de studenți. Am prezentat, totodată, oportunitățile pentru următoarea perioadă de programare pe zona academică. Anunț în premieră că în viitoare perioadă de programare avem 1 miliard de euro pentru a susține activitatea din universități, cea de cercetare, dar și pentru a sprijini activitățile studenților pentru a asigura o tranziție mai ușoară către piața muncii”.

Universitatea din București informează că proiectul se derulează în centre de analiză și monitorizare de la Sinaia, Brăila, Sfântu Gheorghe, Orșova și „va oferi capacități avansate de analiză, de integrare inter- și transdisciplinară pentru: dezvoltarea cunoaşterii relaţiilor dinamice şi complexe dintre Biodiversitate/Capitalul Natural şi metabolismul social şi industrial; elaborarea scenariilor de dezvoltare; fundamentarea strategiilor și politicilor de dezvoltare sustenabilă în spații și pe intervale largi pe timp”.

Proiectul va dispune de: Laborator de monitorizare și analiză a ecosistemelor costiere și deltaice Sfântu Gheorghe; Laborator de prelevare, precondiţionare și izolare probe pentru studiul biodiversităţii şi studii ecosistemice în zone costiere și deltaice Sfântu Gheorghe; Laborator complex de analize ecologice pentru zone umede din zone inundabile – Brăila; Laborator de genetică pentru studii ecosistemice în zone umede – Brăila; Laborator de monitorizare, prelevare și analizare probe şi date geomatice pentru ecosisteme acvatice fluviale – Orşova; Laborator de prelevare, precondiţionare și izolare probe pentru studiul biodiversităţii şi studii ecosistemice în zone acvatice fluviale – Orşova; Laborator de prelevare, precondiţionare și izolare probe pentru studiul biodiversităţii şi studii ecosistemice în zone montane – Sinaia.

Foto UB

DISTRIBUIȚI