Testul IMM la propunerea legislativă privind evaziunea fiscală

Date:

Consiliul NaÅŖional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din RomÃĸnia (CNIPMMR) a aplicatTestul IMM, definit ca„modalitate de evaluare a impactului economic, social şi de mediu pe care propunerile legislative ÃŽl au asupra IMM-urilor” la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Propunerea vizează reintroducerea art. 6 ÃŽn Legea nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale: „Constituie infracÅŖiune şi se pedepseşte cu ÃŽnchisoare de la 1 an la 6 ani reÅŖinerea şi neplata, ÃŽncasarea şi neplata, ori, după caz, nereÅŖinerea sau neÃŽncasarea, ÃŽn cel mult 30 zile de la termenul de scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuÅŖiilor prevăzute ÃŽn anexa la prezenta lege, precum şi modificarea limitelor pedepselor pentru unele fapte de evaziune fiscală.

CNIPMMR precizează că „Testul IMM a fost derulat ÃŽn perioada 20-30 septembrie 2019, pe site-ul www.cnipmmr.ro şi la nivelul membrilor CNIPMMR, și a vizat evaluarea impactului reintroducerii răspunderii penale pentru reÅŖinerea şi neplata, ÃŽncasarea şi neplata, nereÅŖinerea sau neÃŽncasarea impozitelor şi/sau contribuÅŖiilor”. Au răspuns 1987 de antreprenori, cei mai mulÅŖi fiind din microÃŽntreprinderi (68,7%).

71,1% din subiecÅŖi au răspuns că nu susțin modificarea legislativă ÃŽn discuÅŖie. Dintre cei care au apreciat că modificarea ar avea impact asupra companiei pe care o conduc, 79,5% „au menționat că măsura reintroducerii răspunderii penale pentru reÅŖinerea şi neplata, ÃŽncasarea şi neplata, nereÅŖinerea sau neÃŽncasarea impozitelor şi/sau contribuÅŖii va avea un impact negativ asupra societății lor”.

CNIPMMR declară că „nu susține reintroducerea răspunderii penalepentru reÅŖinerea şi neplata, ÃŽncasarea şi neplata, nereÅŖinerea sau neÃŽncasarea impozitelor şi/sau contribuÅŖiilor, deoarece este deja reglementată răspunderea contravențională pentru această faptă, cu amenzi ridicate, de cele mai multe ori existÃĸnd situații de blocaj financiar, generate de plățile ÃŽntÃĸrziate, neplata la timp a facturilor ÃŽn contractele de achiziție public și ÃŽntÃĸrzieri mari ÃŽn plata ÃŽn relația cu instituțiile publice, lipsa lichidităților, acces foarte limitat la credite bancare și la finanțări”.

Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, semnalează că proiectatele modificări legislative nu i-ar viza numai pe antreprenori, ci şi categorii largi de cetăÅŖeni, ÃŽntre care, deÅŖinători de drepturi de proprietate intelectuală, pensionari, persoane care fac transfer de proprietăÅŖi ÃŽntre rude, sportivi premianÅŖi, persoane nerezidente ÃŽn RomÃĸnia care obÅŖin premii ÃŽn bani la competiÅŖii desfăşurate ÃŽn ÅŖara noastră etc. 

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Îngrijorările legate de inflație temperează entuziasmul investitorilor

Sezonul de raportări financiare din primul trimestru al acestui...

Toată atenția se concentrează acum pe halving-ul recompenselor de bitcoin

SăptămÃĸna trecută a fost destul de liniștită pe piețele...