Tricolorul românesc de pe Lună

Date:

Împlinirea a 50 de ani de la primul pas al omului pe Lună (Armstrong, urmat de Aldrin, asistaţi de Collins) este marcată în această perioadă printr-un eveniment cu fundamentare ştiinţifică la nivel instituţional-organizatoric şi în acelaşi timp, de interes public larg: expoziţia „Un pas uriaş către Lună/A Giant Leap to the Moon”, în plin centrul Capitalei, la Muzeul Naţional de Istorie a României, organizată în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Muzeul Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Televiziunea Română şi Asociaţia „Muzeul Jucăriilor”. Expoziţia a fost onorată la vernisaj de prezenţa ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a directorului Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, a directorului Muzeului Naţional Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, Laura Albani.

Într-un cadru captivant, sunt expuse piese autentice, de la fragmente de rocă lunară la un costum de astronaut folosit la antrenamente, de la macheta unei rachete în două trepte la costumul cosmonautului român Dumitru Prunariu. Este expus tricolorul românesc dus pe Lună, adus înapoi şi aflat acum în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (foto, prezentat de dr. Oberländer-Târnoveanu ambasadorului Klemm). Sunt evocate personalităţi româneşti afirmate în domeniul zborului, din vremea pionieratului (Hermann Oberth) în contemporaneitatea noastră (Justin Capră). Sunt derulate imagini din arhiva TVR de la vizita la Bucureşti a astronauţilor americani Conrad, Gordon, Bean. Este sugerată receptivitatea tinerilor, a copiilor de la noi din vremea primei aselenizări, dovdită prin existenţa în circulaţie la acea vreme a unei mulţimi de jucării, planşe didactice, piese filatelice, jocuri Rebus cu termeni tehnici în limba engleză. Contextul geopolitic al epocii este reactualizat prin secvenţe din timpul vizitei la Bucureşti a preşedintelui american Nixon, moment evocat în cadrul vernisajului, cu semnalarea că va fi marcat în august, la 50 de ani de la desfăşurare.  Expoziţia este deschisă până la 29 septembrie; program de vizitare, de miercuri până duminică, orele 10.00-18.00.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...