Un laureat Nobel la Bucureşti

Date:

Creatorul chimiei supramoleculare, profesorul Jean-Marie Lehn, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1987, vine la Bucureşti. Prezenţa sa generează două evenimente academice organizate de Universitatea din București.

Miercuri, 2 mai 2018, ora 11, îi va fi conferit titlul de doctor honoris causa al Universității bucureştene. Ceremonia se va desfăşura în sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultăţii de Drept, B-dul Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46. În laudatio, producția științifică a profesorul Lehn, dominată de lucrările privind criptanzii, pentru care a primit Premiul Nobel, împreună cu Donald Cram și Charles Pedersen, este caracterizată ca „impresionantă, fiind reprezentată de aproximativ 1000 de articole științifice și de trei cărți. În egală măsură, profesorul Lehn a creat și o școală de cercetare extrem de puternică, elevii săi fiind nume importante în Chimia contemporană. Jean-Pierre Sauvage, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în anul 2016, a fost doctorand al profesorului Lehn. În laboratoarele sale s-au format câțiva cercetători români, care își desfășoară acum activitatea fie în țară, fie în străinătate. Doi dintre ei provin de la Universitatea din București, iar unul, Augustin Mădălan, este acum conferențiar la Departamentul de chimie anorganică”.

În aceeaşi zi, de la ora 19.30, profesorul Lehn va susţine la Ateneului Român conferinţa „Steps Towards Life: Chemistry!”, organizată în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, sub auspiciile ciclului Conferințele Ateneului Român. Printr-o punere în temă, organizatorii subliniază că „în cadrul conferinței, va fi abordată tema evoluției Universului, care a generat forme tot mai complexe ale materiei prin autoorganizare, de la particule până la materie vie, proces prin care au apărut, așa cum spune Jean-Marie Lehn, «pașii către viață și gânduri». Astfel, materia – atât cea însuflețită, cât și cea neînsuflețită –, organismele vii și substanțele sunt formate din molecule și din structuri ce rezultă din interacțiunea acestora. Laureatul premiului Nobel Jean Marie Lehn ne va ajuta să înțelegem modul de funcționare a acestui proces, dezvăluind pașii de la «moleculele neînsuflețite» la arhitecturile și sistemele moleculare extrem de complexe care alcătuiesc organismele vii”.

 

Distribuie:

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...