Virgil Popescu: „Exploatările din Marea Neagră sunt blocate, dacă nu se rezolvă problemele OUG 64”

Date:

* Virgil Popescu: „Comisarul Canete a spus foarte clar că aceste amendamente sunt problematice şi, atâta timp cât nu avem o legislaţie clară, procedura de infringement va rămâne în vigoare”
Reprezentanţii mai multor companii din energie s-au întâlnit, ieri, la Bruxelles, cu Miguel Arias Canete, comisarul european pentru energie, reuniunea pe politică energetică fiind organizată de europarlamentarul Marian Jean Marinescu.
Prezent la eveniment, deputatul Virgil Popescu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii, ne-a declarat: „Personal, din punct de vedere al decidentului politic, întâlnirea a fost foarte utilă, dar cred că şi companiilor li s-a părut folositoare. Am ascultat cu interes atât problemele pe care le ridică CE Oltenia, dar şi explicaţiile comisarului referitoare la reducerea emisiilor. Am înţeles că, în primul rând, Comisia Europeană nu mai doreşte construirea de noi centrale de energie electrică pe cărbune, la standardele actuale de emisii de gaz, şi că toată această problemă cu privire la reducerea drastică de până la 45% a emisiilor de carbon va fi aplicată centralelor noi. De asemenea, înţeleg că se va negocia o perioadă de derogare pentru funcţionarea centralelor exis­tente. Nu este chiar atât de neagră situaţia pentru cărbunele din România, dar este clar că trebuie să ne pregătim pentru a avea o soluţie viitoare. Derogarea nu poate merge la infinit ci doar câţiva ani.
De asemenea, am văzut că domnul Canete a spus că pentru energia regenerabilă nu se gândeşte la noi scheme de finanţare sau ajutoare de stat care să fie suportate de către consumatorul român, ci că vor fi alte forme de stimulare sau o stimulare uşor forţată a celor care nu au ajuns la această ţintă” . Deputatul PNL i-a adresat comisarului european Canete invitaţia să vină în România pentru un eveniment privind securitatea energetică, gazele din Marea Neagră şi poziţia strategică pe care o are România în arhitectura energetică europeană.
Deputatul Virgil Popescu ne-a mai spus: „A fost o întâlnire foarte bună, în care am putut să ne lămurim direct cu privire la poziţia Comisiei Europene şi cea a comisarului Canete faţă de toate problemele din energie.
Cu această ocazie, eu am pus doua întrebări vizavi de ordonanţa 64. Am vrut să ştiu dacă procedura de infringement va fi ridicată, în condiţiile în care vom rezolva cele două amendamente care au primit critica europenilor – e vorba de amendamentul privind obligativitatea de a tranzacţiona pe bursă 70% din producţia de gaze şi obligativitatea tranzacţionării gazului doar pe OPCOM.
Comisarul Canete mi-a spus foarte clar că aceste amendamente sunt problematice şi, atâta timp cât nu avem o legislaţie clară, procedura de infringement va rămâne în vigoare. Desigur, Miguel Canete a optat pentru un discurs politic în care a precizat că doreşte în continuare dialog cu partea română. Dar este evident şi clar mesajul pe care a vrut domnul Canete să-l transmită când ne-a spus că acele amendamente sunt problematice şi deranjante pentru Comisie. Îmi pare rău că domnul Iulian Iancu (preşedintele Comisiei de Industrii) nu a fost prezent la această întâlnire dar eu, personal, îi voi aduce la cunoştinţă ce s-a discutat la întâlnirea cu oficialul european.
Personal, cred că, până la urmă, vom ajunge la o înţelegere şi vom da drumul Ordonanţei 64, poate chiar din această primăvară fără cele două amendamente care ne creează probleme”.
O decizie privind exploatările din Marea Neagră va fi luată, probabil, în acest an, de către boardul de conducere al Exxon, respectiv OMV Austria, ne-a declarat Virgil Popes­cu, vicepreşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii: „Este evident că, atâta timp cât, în Ordonanţa 64, rămâne amendamentul privind obligativitatea tranzacţionării a 70% din gaze pe bursă, deciziile de exploatare sunt blocate pentru că nimeni nu vrea să investească miliarde de dolari în Marea Neagră doar pentru o potenţială vânzare pe bursă. Aceşti investitori au nevoie de contracte bilaterale pe termen lung. În această săptămână am fost la Ministerul Economiei şi Schimbărilor Climatice din Olanda unde m-am întâlnit cu oficiali din domeniu. Olanda are cea mai lichidă piaţă de energie din Europa, iar acolo nu se pune problema de a restricţiona, de a obliga pe cineva să vândă pe bursă. Acolo s-a ajuns, în mod natural, la vânzări pe bursă. Sunt trei pieţe de tranzacţionare, arondate unui singur punct virtual de tranzacţionare. Deci Olanda, cea mai lichidă piaţă de tranzacţionare pe energie, are trei pieţe de tranzacţionare, iar noi ne cramponăm cu două, respectiv BRM şi OPCOM”.
Referitor la activitatea Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, în condiţiile în care în această iarnă s-au majorat preţurile atât la energie electrică cât şi la gaze naturale, domnul Virgil Popescu ne-a declarat: „Bună întrebare, nici eu nu ştiu ce rol a avut Comisia de Anchetă în condiţiile în care i-am audiat pe toţi actorii din piaţa de energie. Părerea mea este că înfiinţarea Comisiei de anchetă a fost făcută pentru a bloca continuarea mandatului fostului preşedinte Niculae Havrileţ.
Cu privire la draftul propus de PSD referitor la concluziile Comisiei de Anchetă a activităţii ANRE, pot să vă spun că PNL va avea o opinie separată”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Energy Policy Group și WWF-România anunță lansarea oficială a proiectului RENewLand

Energy Policy Group (EPG) și WWF-România (Fondul Mondial pentru...

Locuri de muncă vacante

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Ilfov anunță...