Voucherele de vacanță, un succes

Date:

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a realizat un studi prvind impactul macroeconomic al voucherelor de vacanţă, precum şi un studio de piaţă asupra efectelor folosirii acestora. Au participat beneficiari, lucrători în domeniul turismului, angajatori.

La nivelul lunii august 2018, valoarea voucherelor de vacanță a fost de 17,1 milioane de euro: 1,3 milioane de tichete pe hârtie, în valoare de 14,1 milioane de euro și peste 264 de mii, pe suport electronic, în valoare de trei milioane de euro. Cea mai mare valoare a voucherelor emise a fost atinsă în iunie: 125 milioane de euro. Valoarea totală a voucherelor emise în perioada ianuarie-august a fost de 223 milioane de euro, de 7,7 ori mai mare decât valoarea voucherelor emise în tot anul trecut. În total, în 2018, s-au înregistrat 1,2 milioane de utilizatori x 1450 lei = cca 370 milioane euro.

Cel mai mare beneficiu al folosirii voucherelor de vacanţă declarat de cei chestionaţi a rezultat a fi „redescoperirea României ca destinaţie de vacanţă interesantă”: 56,60%. Dintre beneficiari, 84,8% s-au declarat mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de sistemul voucherelor de vacanţă. Pentru operatorii din turism, creşterea numărului de clienţă a fost invocată drept rezultatul cel mai important al apelului la vouchere de vacanţă (78,80%), urmată de creşterea cifrei de afaceri şi creşterea ratei de ocupare (câte 72,70%). Agenţiile de turism chestionate s-au declarat mulţumite (43,70%) şi foarte mulţumite (29,10%) de acest sistem.

Statul a recuperat ca venituri directe din sistemul voucherelor de turism 3,5% din venituri la o alocare de 400 milioane euro, precum şi 13,45% din taxarea sumelor asociate salariilor acordate, 7,5% din taxarea celorlalte cheltuieli, 12,53% din taxarea investiţiilor generate dîn turism. Se adaugă beneficii indirecte precum diminuarea muncii la negru, a evaziunii fiscale, creşterea productivităţii, efecte în ramuri economice complementare.

Studiul conţine şi o serie de recomandări în ideea continuităţii şi eficienţei: „Este recomandabil ca în 2019 şi în viitor valoarea voucherelor de vacanţă să crească, cel puţin cu rata inflaţiei. Pentru o eficienţă crescută a sistemului de vouchere, atât din perspectiva angajaţilor, cât şi a unităţilor/agenţiilor turistice, este indicată acordarea acestui beneficiu la începutul anului calendaristic, astfel încât angajaţii să beneficieze de ofertele speciale de tip early booking, evitând astfel preţurile mai ridicate din perioadele de vârf de sezon. Este indicat ca voucherele de vacanţă să se acorde pe suport electronic, pentru a permite plăţi fracţionate, siguranţă sporită şi facilitarea utilizării”.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Rottaprint, 7% mai mulți clienți internaționali în 2023 față de 2022

Compania Rottaprint, recunoscută drept „cea mai mare tipografie flexografică...

Analiză Storia – orașele și cartierele în care românii găsesc cu ușurință locuri de parcare

Alexandria, Râmnicu Vâlcea și Drobeta-Turnu Severin sunt orașele din...

BCR Leasing oferă clienților microîntreprinderi și PFA acces 100% digital la contractele active de finanțare, direct în ecosistemul George

Banca Comercială Română (BCR) extinde funcționalitățile din platforma digitală...