„Woodstock-ul” capitalismului – Warren Buffet își cere scuze pentru greșelile de investiții

Date:

Ionuț Paulenco, analistul de piață pentru România al eToro,
vă oferă comentariul său săptămânal privind
ultimele evenimente de pe piețele financiare

Adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway, care a avut loc online anul acesta pe 1 mai, este văzută în mod tradițional ca un „Woodstock” al capitalismului, cu mii de oameni mergând la Omaha pentru eveniment, furnizori care vând articole fabricate de firmele deținute de Berkshire etc.

Conglomeratul masiv de 642 miliarde de dolari condus de Buffet este format două părți – una este o colecție de companii care angajează 360.000 de oameni, iar cealaltă este un portofoliu de 300 de miliarde de dolari în acțiuni blue chips.

Buffet, acum în vârstă de 90 de ani, a început prin a-și recunoaște greșelile făcute în anul care a trecut.

Una dintre greșelile menționate a fost renunțarea la acțiunile companiilor aeriene, care au crescut de atunci cu 45%. Buffet a recunoscut că nu a anticipat faptul că guvernul va oferi atât de mult sprijin financiar sectorului și că vaccinarea va avea un succes atât de mare. Pe de altă parte, a adăugat că probabil companiile aeriene nu ar fi primit aceeași sumă de bani de la guvern dacă ar mai fi avut la acel moment acționari mari precum Berkshire, deoarece guvernul s-ar fi așteptat ca acestea să apeleze mai întâi la acționarii lor bogați pentru sprijin.

O altă greșeală „probabilă” a fost vânzarea a aproape 10 milioane de acțiuni Apple în trimestrul patru al anului trecut, compania lui Buffet nereușind să valorifice creșterea vânzărilor la un nivel record ale Apple, care s-au reflectat, desigur, în creșterea prețului acțiunilor.

În timp ce recunoașterea greșelilor sale la întâlnirile anuale este o tradiție, cifrele din ultimul an au fost mai puțin impresionante, ridicând semne de întrebare despre declinul randamentelor din ultimul deceniu – și-a pierdut Buffet abilitatea de a produce rezultate remarcabile?

Profitul operațional a scăzut cu 9% în 2020, la 22 de miliarde de dolari, după un an 2019 static în care a avut o creștere de doar 2.7% (deși a revenit în ultimul trimestru, în creștere cu 20% față de anul anterior). Acțiunile Berkshire au performat mult sub evoluția indicelui S&P 500 în ambii ani. În ultimii zece ani, randamentul oferit de Buffet a depășit semnificativ indicele de doar două ori, în timp ce a rămas cu mult în urma sa de patru ori.

Investitorii Berkshire nu a fost astfel obișnuiți. În cei 56 de ani de când Buffett s-a aflat la conducerea firmei, acțiunile sale s-au bucurat de un câștig anual compus de 20%, dublu față de indicele S&P 500 (inclusiv dividendele). Discuția despre o eventuală succesiune, un subiect care tot revine pe tapet din 2010, în ciuda stării bune de sănătate a lui Buffet, este acum de așteptat să reapară.

_________________

Despre eToro

eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care și le doresc, de la acțiuni la mărfuri până la active cripto. Suntem o comunitate globală cu peste 20 milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate copia tranzacțiile celor care au avut cel mai mult succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține sau vinde active, pot să își monitorizeze portofoliul în timp real, și pot tranzacționa oricând doresc.


Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro nu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Articolul precedent
Articolul următor

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Analiză Storia – orașele și cartierele în care românii găsesc cu ușurință locuri de parcare

Alexandria, Râmnicu Vâlcea și Drobeta-Turnu Severin sunt orașele din...

BCR Leasing oferă clienților microîntreprinderi și PFA acces 100% digital la contractele active de finanțare, direct în ecosistemul George

Banca Comercială Română (BCR) extinde funcționalitățile din platforma digitală...

Prețul aurului, aproape de recordurile istorice: 2.400 de dolari/uncie 

Prețul aurului a crescut de la 1.991 de dolari...