COMUNICAT ASPES

Date:

ASPES, Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale, ia notă cu surpriză de decizia Guvernului de a elimina –  fără nicio consultare publică! –  plafonarea la 5 salarii medii lunare a bazei de calcul a CAS și CASS individuale, pentru angajații bine plătiți, baza de calcul fiind acum salariul brut.  

Este o măsură care contrazice flagrant atât programul electoral al PSD care a promis măsuri pentru întărirea clasei mijlocii, cât și motivul enunțat în Nota de fundamentare a OUG 3/2017 ca justificare a emiterii acestei norme: „încurajarea investițiilor în sectoare cu valoare adăugată mare”. În plus, adoptarea pe 6 ianuarie, fără nicio consultare publică, a unei norme cu impact atât de semnificativ afectează grav stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri.  Despre ce fel de predictibilitate își imaginează Guvernul că se poate discuta când, la început de an, cu bugetele anuale sau multianuale deja aprobate în forurile interne, companiile se văd nevoite să se adapteze unei realități adverse și în continuă schimbare?

Atragem de asemenea atenția cu privire la efectul nociv pe care creșterea salariului minim o poate avea asupra capacității de angajare a companiilor private, mai ales în contextul în care nivelul salariului minim a crescut accelerat în ultimii ani (de la 700 lei în 2012 la 1.450 lei în 2017, adică peste 100% în 5 ani), iar sectoarele care plătesc salariul minim sunt în general, din păcate, sectoare cu valoare adăugată mică, care angajează forță de muncă slab calificată (curățenie, pază, retail).

Guvernul trebuie să înțeleagă că mediul de afaceri este cel care produce impozitele și taxele din care sunt plătite cheltuielile publice, iar mediul de afaceri are nevoie de un cadru predictibil, inclusiv fiscal.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Studiu EY: programele de transformare au șanse de reușită de 12 ori mai mari prin concentrarea pe factorul uman 

96% dintre programele de transformare ajung în puncte de...

România, cea mai accesibilă țară est-europeană pentru imobiliare

România are cele mai accesibile prețuri la locuințe din...

ANALIZĂ XTB: Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?

Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit...