Isărescu: Prețurile de consum cresc cu 1,7% în 2017, însă leul va pierde teren în fața euro

Date:

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a prezentat joi raportul trimestrial privind inflația, revizuind în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.

În schimb, în raport se precizează că pentru sfârșitul anului viitor, rata inflației va fi de 3,4%, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza precedentă.

„Scenariul de bază al prognozei reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflației în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizării impactului reducerii la 20% a cotei standard a TVA. Palierul pe care rata anuală prognozată a inflației se poziționează este, însă, mai scăzut, iar creșterea ei ulterioară este relativ mai lentă, în principal ca urmare a noilor șocuri dezinflaționiste pe partea ofertei survenite în intervalul noiembrie 2016 — februarie 2017. Acestea constau în scăderea tarifelor polițelor RCA și eliminarea taxelor nefiscale, ale căror efecte se alătură celor exercitate de reducerea la 19% a cotei standard a TVA și de eliminarea supra-accizei la carburanți începând cu 1 ianuarie 2017″, se arată în comunicatului BNR.

Deși BNR-ul nu comentează cursul de schimb al leului, Isărescu a specificat că firmele româneşti se confruntă cu o creştere a preţurilor de producţie simultan cu scăderea preţurilor de consum. Aceasta „nu lasă loc” pentru aprecierea monedei naționale. „Întreprinderile româneşti se confruntă cu o creştere a preţurilor de producţie pe fondul scăderii sau stagnării în unele cazuri ale preţurilor de consum, dar şi cu o acută lipsă de finanţare”, a explicat Isărescu, citat de Mediafax, după prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei,

Tradus, aceasta înseamnă că moneda națională va avea în continuare o tendință de depreciere față de principalele valute, cursul de schimb pentru sfârșitul acestui an urmând să fie peste valoarea anticipată de Comisia Națională de Prognoză, de 4,46 lei/euro. Joi, 9 februarie, BNR a anunțat o cotație de 4,4956 lei/euro.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Proiecte de antreprenoriat social pentru combaterea șomajului

Workshop-ului virtual JA Social Innovation Camp, parte a proiectului educațional...

Finanțări de 500.000 de euro prin programul Start ONG  

Programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat...

Victorie majoră în instanțele din Franța pentru transportatorii români

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) anunță...