Fonduri europene gestionate direct de orașe

Date:

Pentru prima oară, în exercițiul bugetar 2014-2020, orașele au responsabilitate directă în gestionarea fondurilor europene – aceasta a fost ideea centrală a evenimentului care a reunit la București primari ai mai multor orașe din România și reprezentanți ai unor municipalități din alte țări și ai Comisiei Europene. Evenimentul a cuprins conferința „Orașul meu în Europa noastră”, workshop-ul Rețelei de Dezvoltare Urbană și un târg de realizări în economia circulară. Detalii asupra aplicării în România a finanțării directe, conform Agendei urbane a Uniunii Europene, a prezentat comisarul european pentru politică regională Corina Crețu:

„Fondurile disponibile pentru orașele din România în perioada de programare 2014-2020 oferă oportunități deosebite. Trebuie să recunosc faptul că sunt foarte mulțumită că România a ales să aloce aproape 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea urbană durabilă, fonduri care vor fi gestionate în mod direct de către orașele reședință de județ. Aceasta reprezintă 11% din alocarea prin Fondul European de Dezvoltare Regională pentru România și este mult peste nivelul minim de 5% și peste media UE, de 8%”.

Beneficiare vor fi 39 de municipii. Nu va beneficia capitala, deoarece București-Ilfov intră în categoria regiunilor în tranziție, având PIB pe cap de locuitor între 75% și 90% din media europeană, pe când celelalte regiuni de dezvoltare economico-socială de la noi se situează sub acest interval și deci sunt eligibile pentru astfel de alocare.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Top 10 motive pentru care totul electric este o idee proastă

Politicienii și oficialii guvernamentali de la fiecare nivel par...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță,...