2.000.000.000 de puieți forestieri plantaţi

Date:

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva socoteşte că de la înființare, în 1991, a plantat 2.000.000.000 de puieți forestieri. Contribuţia decisivă în acest fel la creșterea suprafeței fondului forestier național apare ca evidentă. Pentru ascensiune productivă pe aceeași linie, Romsilva anunţă ca prioritare achiziția de terenuri agricole destinate împăduririi, transmiterea tot pentru împădurire a terenurilor lipsite de potențial agricol administrate de Agenția Domeniilor Statului, precum și înființarea de perdele forestiere de protecție.


Achiziționarea de terenuri în numele statului pentru împăduriri este pentru Romsilva obligație conform Codului silvic, decursă din statutul de administrator al fondului forestier proprietatea publică a statului.

Pentru concretizare, Romsilva anunţă că „va acorda prioritate achiziționării de terenuri agricole destinate împăduririi, în conformitate cu articolul 2 (1) a) și b) din Hotărârea de Guvern nr. 118/2010, care reglementează cumpărarea terenurilor ce pot fi incluse în fondul forestier proprietatea publică a statului.


De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva urmează să încheie un protocol de colaborare cu Agenția Domeniilor Statului pentru identificarea terenurilor cu destinație agricolă, dar lipsite de potențial agricol și transmiterea acestora în proprietatea publică a statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, pentru a fi împădurite”.

Specialiști ai Romsilva şi ai Administrației Domeniilor Statului estimează că „sunt eligibile, într-o primă etapă, 1.900 de hectare lipsite de potențial agricol care pot fi împădurite”, cu sublinierea că toate terenurile vor fi împădurite cu puieți forestieri produși în pepinierele silvice ale Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.


Tot ca dovadă că împădurirea este o realitate, Romsilva anunţă că „suprafața fondului forestier va crește și prin înființarea perdelelor forestiere de protecție”. În această toamnă, sunt planificate lucrări „pe circa 65 de hectare, care se vor adăuga celor 45 de hectare perdele forestiere înființate în ultimii ani”.


În ansamblu, conchide Romsilva, „creșterea fondului forestier proprietatea publică a statului va contribui la îmbunătățirea condițiilor de mediu, prevenirea eroziunii solului, protejarea căilor de comunicații și asigurarea de resurse comunităților locale”.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a împădurit, de la înființarea sa în anul 1991 până în prezent, circa 275.000 de hectare fond forestier proprietatea publică a statului, plantând în cursul acțiunilor de împădurire aproximativ 2.000.000.000 de puieți forestieri. În același interval de timp, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a împădurit 24.087 de hectare terenuri degradate, fiind folosiți în acest scop circa 120.000.000 de puieți forestieri.

Coperta revistei

spot_img

Editorial

spot_img
spot_img

Opinii și analiza

spot_img

Recomandate
Recomandate

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic 

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe...

HIDROELECTRICA: Barajului Izvorul Muntelui – în perfectă siguranță după seism

În data de 28 martie 2024, în regiunea Moldova,...

Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului

de Denisa Simion (foto), Manager, Consultanță Financiară, Servicii Corporate...

OMNIASIG a plătit daune în baza polițelor de sănătate aproximativ  47 milioane de lei în 2023

OMNIASIG Vienna Insurance Group a plătit pentru cele aproximativ...